Evropa na udaru visokih temperatura, požari u Španiji, Italiji, Grčkoj…

Svet 26. jul 202219:345 komentara

Veliki delovi Evrope već treću nedelju su na udaru rekordno visokih temperatura, praćenih višemesečnom sušom. Ovakve ekstremne vremenske prilike, koje su rezultat, kako tvrde naučnici, veštački izazvanih klimatskih promena, razbuktale su stotine požara širom kontinenta.

U mnogim delovima Španije, Italije i Grčke, kiša nije pala već mesecima. Ekstremne vrućine i preko 40 stepeni izazvale su stotine smrtnih slučajeva.

Vatrogasci su često nemoćni pred vatrenom stihijom, koja brzo iz suvih šuma prelazi na okolna naselja.

Delovi češkog nacionalnog parka Češka-Švajcarska, koji se nalazi na granici sa nemačkom, gore od nedelje. Dim je stizao čak 180 kilometara daleko od vatre i zato su vatrogasci savetovali stanovništvo da napusti svoje domove, skloni zavese i ostavi prozore otvorene.

U susednoj Poljskoj, koja nije poznata po visokim temperaturama, vatra je zahvatila žitna polja. Na zapadu zemlje izgorelo je oko 150 hektara pšenice, dok vatrogasci nisu vatru stavili pod kontrolu.

Tanjug/Hajek Ondrej/CTK via AP

U Španiji je situacija daleko teža. U provinciji Avila, u centralnoj Španiji, opustošeno je 4.500 hektara, a stotine ljudi je moralo da se evakuiše. Vatra gori i na Tenerifima.

„Prokleto je loše. Moja sestra živi gore u Le Lanadi i bojim se da će se ugušiti od dima“, kaže jedan stanovnik.

Požari su izbili i na drugim Kanarskim ostrvima.

Grčki vatrogasci se već peti dan bore sa velikim požarom u selu Dadija, blizu granice sa Turskom. Kritično je i na Lezbosu, a vatra je van kontrole i na zapadu Peloponeza i u Makedoniji.

„Vatrogasci daju sve od sebe da ugase vatru, ali je to teško zbog borovih šuma“, rekao je stanovnik Dadije.

Požar se proširio na 800 hektara u nemačkom okrugu Elbe-Elster i još nije pod kontrolom. Evakuisano je 600 osoba. Veliki delovi istočne Nemačke, posebno savezna pokrajina Brandenburg, već su duže vreme pogođeni nedostatkom padavina.

REUTERS/Borut Zivulovic/File Photo

Italija se sa požarima od Sicilije do Alpa bori već nedeljama.

A u Sloveniji je vatrogascima uz pomoć kolega iz Italije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Austrije, Mađarske i Rumunije trebalo je nedelju dana da tek danas obuzdaju veliki požar u Krasu, na granici sa Italijom.

Komentari

Vaš komentar