Evropska komisija predložila deveti paket sankcija Rusiji

Svet 07. dec 202220:427 komentara
Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija predložila je deveti paket sankcija Rusiji, koji će na crnu listu staviti još skoro 200 ljudi i preduzeća, tri banke, četiri TV kanala, kompanije u vojno-industrijskom kompleksu, a uključiće i ograničenja nabavke bespilotnih letelica, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fond der Lajen.

Novi paket sankcija treba da odobri Savet Evropske unije na sastanku koji će biti održan naredne sedmice, preneo je Tass.

Fon der Lajen je rekla da Evropska komisija planira da stavi na crnu listu „visoko rangirane oficire ruske vojske, parlamentarce, guvernere, ministre, političke partije i kompanije”, a njihova imena i nazivi kompanija biće poznati kada Savet EU usvoji novi paket i kada to bude objavljeno u Službenom listu EU.

Evropska komisija je predložila da se uvedu sankcije za još tri banke, uključujući potpunu zabranu transakcija za Sverusku regionalnu razvojnu banku, a predlažemo i da se uvedu ograničenja izvoza robe dvostruke namene, uključujući brojne hemikalije, nervne agense, elektroniku, komponente i sve što ruski vojno-industrijski kompleks može da koristi, kazala je Fon der Lajen.

Pored toga, dodala je, prekinućemo pristup Rusiji svim vrstama bespilotnih letelica, a predlažemo i da se zabrane direktne isporuke dronova u Rusiju i njihov izvoz u treće zemlje, na primer u Iran, koji može da isporučuje dronove Moskvi.

Fon der Lajen je pozvala i da se „udari na rusku propagandnu mašinu, tako što će se isključiti iz etra još četiri ruska kanala u EU i zabraniti im emitovanje i na onlajn platformama“, a predložena su i nova ograničenja protiv ruske energetske i rudarske industrije, uključujući potpunu zabranu investiranja u rudarstvo u Rusiji.

Komentari

Vaš komentar