Evropska služba optužila Marin le Pen za proneveru novca

Svet 17. apr 202200:0117 komentara
REUTERS/Christian Hartmann

Kandidatkinja krajnje desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj Marin Le Pen i njoj bliske osobe optužene su da su proneverile 600.000 evra novca EU tokom svog mandata kao poslanici u Evropskom parlamentu.

Ta optužba potiče iz Evropske službe za borbu protiv prevara (OLAF) – piše u novom izveštaju koji je u subotu otkrio francuski informativni sajt „Mediapart“, a dostavljen je francuskom pravosuđu.

Na pitanje AFP-a, parisko tužilaštvo je potvrdilo da je 11. marta primilo taj izveštaj koji analizira.

„Iznenađen sam ‘tajmingom’ tog otkrića“ i njegovom ‘instrumentalizacijom'“, rekao je za AFP Rodolf Boselu, advokat Marin Le Pen koja je upravo u kampanji za drugi krug predsedničkih izbora 24. aprila, u kojem će se suočiti s aktuelnim predsednikom, centristom Emanuelom Makronom.

Advokat je kazao da je „zaprepašćen načinom na koji deluje OLAF ;- ;bez konfrontacije argumenata“ i na osnovu „podataka starih više od deset godina“.

Marin Le Pen „nije pozvana ni u jedan francuski pravosudni organ“, dodao je on, uz žaljenje što ni on, ni njegova klijentkinja nisu dobili taj izveštaj.

Po njegovim rečima, istraga OLAF-a ;je otvorena od 2016, a Le Pen je u martu 2021. dala izjavu tako što joj je poslat jedan izaslanik osoblja istrage.

Novi izveštaj OLAF-a, iz kojeg je Mediapart objavio izvode, tiče se naknada koje političke grupe mogu da koriste u kontekstu svog mandata poslanika u Evropskom parlamentu, a koje su Marin Le Pen i njeni saradnici koristili u domaće političke svrhe, za lične troškove ili za usluge komercijalnih kompanija bliskih njenoj stranci – Nacionalnom zboru (RN) i krajnje desničarskoj parlamentarnoj grupi „Evropa nacija i sloboda“ (ENL).

Po OLAF-u, u to su bili uključeni Marin Le Pen i još tri bivša evroposlanika – njen otac Žan-Mari Le Pen, njen bivši partner Luja Alio i Bruno Golniš, član nacionalne kancelarije RN i ENL.

OLAF ih tereti da su proneverili 600.000 evra i predlaže da nadoknade štetu.

Po izveštaju, Marin Le Pen je lično proneverila 137.000 evra javnog novca iz Evro-parlamenta u Strazburu od 2004. do 2017. godine, kada je bila evro-poslanica.

Marin Le Pen je od juna 2017. bila pod istragom u Parizu zbog sumnje na fiktivna radna mesta partijskih pomoćnika u Evropskom parlamentu. ;Ona je u okviru te istrage bila optužena i za „proneveru javnih sredstava“, i „saučesništvo“ u tome.

Komentari

Vaš komentar