Evropska unija dobila centralizovano tužilaštvo

Svet 01. jun 202112:53 9 komentara
Didije Rejnders
Tanjug / Johanna Geron, Pool via AP

Smešteni u Luksemburgu, tužioci iz evropskih država istraživaće krupni prekogranični finansijski kriminal počinjen nakon 20. novembra 2017. godine. U fokusu će biti zaštita budžeta EU, a najviše pažnje biće posvećeno aktuelnoj podeli novca u okviru dugoročnog budžeta EU "Sledeća generacija".

Evropska tužiteljka Laura Koveši ocenila je da se radi o „istorijskom trenutku“ za Evropsku uniju.

„Imamo ogromnu odgovornost. Za evropsko tužilaštvo nema presedana. Naše odluke će direktno uticati na osnovna prava evropskih građana. Mi smo prvi ‘oštar alat’ za odbranu vladavine prava u EU. Naš uspeh je pitanje kredibiliteta cele Unije“, rekla je Koveši.

Od odluke o osnivanju Evropskog tužilaštva do početka njegovog rada prošlo je dve godine. Ali više od dve decenije bilo je potrebno da se EU uopšte dogovori oko zajedničkog tužilaštva koje će raditi na nivou Unije.

Otpor je u delu Evrope i dalje jak, pa nisu sve države članice prihvatile nadležnost luksemburškog tužilaštva. Među 22 države koje podržavaju njegov rad nisu Danska, Irska, Poljska, Mađarska i Švedska.

Sa druge strane, pojedine države članice nisu ispunile obaveze preuzete prema tužilaštvu i nisu izabrale tužioce koji će ih predstavljati u tom telu, kao što su Finska ili Slovenija, koja 1. jula počinje da predsedava Evropskim savetom.

U Sloveniji je ministarka pravde čak dala ostavku, nakon što je vlada u Ljubljani ponovo odbila da prihvati spisak tužilaca koje će biti deo novo tužilaštva. Prema tvrdnji ministarke u ostavci, za odbijanje predloga nije bilo nikakvog razloga, jer su tužioci odabrani na osnovu svih unapred utvrđenih procedura.

Obe države dobile su još nekoliko nedelja da završe neophodne procedure, na transaparentan i zakonit način, a Slovenija se suočava i sa mogućim sankcijama Brisela.

„Do sada nismo dobili pozitivan odgovor jer oni žele da ponove proces u Sloveniji. Tražili smo objašnjenje zašto je potrebno ponoviti proces, kao i da što pre završe procedure i kroz transparentan proces izaberu i predlože dva tužioca. Nadam se da će to moći brzo da urade, jer to je njihova obaveza. Odluku po mogućim sankcijama nismo doneli. Ako u skorijoj budućnosti ne bude pozitivne reakcije, a govorim o kratkom roku, o narednih nekoliko nedelja, analiziraćemo koje je mere moguće primeniti kako bi smo naterali Sloveniju da ispuni svoje obaveze“, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Iako izostanak tužilaca iz dve države nije prepreka za početak rada tužilaštva, što je bila odbrana Janeza Janše kada je bio suočen sa novinarskim pitanjima o tome, Laura Koveši je ponašanje Slovenije nazvala „ozbiljnim nedostatkom saradnje“. Mnogi su to protumačili kao dikretnu optužbu za opstrukciju.

Zahtevi za transparentnim procesom su zbog toga još glasniji, posebno imajući u vidu rastuće probleme sa vladavinom prava i nezavisnošću pravosuđa i u drugim državama članicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare