Evropske sankcije Rusiji „stavljene u pogon“, Unija spremna i za dodatne

Svet 23. feb 202219:28 > 19:42 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Evropske sankcije protiv Rusije i zvanično su "stavljene u pogon".

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU tokom popodneva, stavljena je tačka na prvu grupu odredbi kojima se sancionišu pojedinci, institucije i preduzeća koje imaju bilo kakve veze sa priznajem samostalnosti samoproglasenih republika Donjeck i Luganjsk.

Paket evropskih sankcija juče je odobrio Savet ministra spoljnih poslova, danas se ponovo našao pred ambasadorima država članica, koji su na njega dali zeleno svetlo. Potom je tekst poslat državama članicama koje su se rano poslepodne izjasnile o njemu. Nakon što su ga sve države potpisima prihvatile, odluka je objavljena u Službenom glasniku EU.

Povezano:

Sankcije su uvedene protiv 351 predstavnika ruske Dume i 27 pojedinaca i entiteta koji su odlučivali, finansirali ili imali bilo kakvu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu i destabilizaciji tog dela Evrope, uvedena je blokada Rusije na evropskom finansijskom i drugim tržištima, kao i trgovinske sankcije protiv Donjecka i Luganjska.

Sankcije EU nisu jedine koje stižu iz Evrope. Pojedine države članice odlučile su da uvedu zasebne kazne za Rusiju, od kojih se najznačajnijom smatra zvanično nemačko obustavljanje projekta Severni tok 2.

EU traži od Rusije da prestane sa podrivanjem ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, vrati se poštovanju međunarodnog prava, prestane sa svim neprijateljskim aktivnostima, povuče vojsku u kasarne i povuče priznanje odmetnutih regiona. U suprotnom, spremna je da uvede i dodatne sankcije.