Evropski parlament traži da EU zaustavi radove na Severnom toku 2 zbog Navaljnog

Svet 22. jan 202107:444 komentara
Tobias Schwarz/AFP (ilustracija)

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju kojom poziva Evropsku uniju da odmah zaustavi završne radove na izgradnji gasovoda Severni tok 2 zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Za Rezoluciju je glasao 581 poslanik EP, 50 je bilo protiv, a 44 uzdržana, prenosi Radio slobodna Evropa.

Rezolucijom se EU i države članice pozivaju da „kritički preispitaju saradnju sa Rusijom na različitim spoljnopolitičkim platformama i na projektima poput Severnog toka 2“.

POVEZANE VESTI:

Gasovod Severni tok 2, kojim će prirodni gas ići od Rusije ka Nemačkoj kroz Baltičko more, dug je 1.200 kilometara, a predviđeno je da kapacitet bude 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Navaljni, najpoznatiji protivnik predsednika Vladimira Putina, uhapšen je u nedelju po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Sud mu je odredio pritvor do 15. februara, a preti mu tri i po godine zatvora, na koliko je osuđen uslovno 2014. godine.

Neobavezujućom rezolucijom poslanici EP pozivaju članice EU da zauzmu aktivan stav o hapšenju Navaljnog i da „znatno pojačaju restriktivne mere EU prema Rusiji“.

Među predloženim merama je sankcionisanje fizičkih i pravnih lica umešanih u donošenje odluke o hapšenju i određivanju pritvora Navaljnom.

Na meti sankcija trebalo bi da se nađu „ruski oligarsi“, „uži krug“ oko Putina i „medijski propagandisti“, navodi se u Rezoluciji, u kojoj se EU poziva da „osmisli novu strategiju za odnose sa Rusijom, usredsređenu na podršku civilnom društvu“.

SAD i nekoliko članica EU žele da spreče završetak gasovoda pošto tvrde da će on povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije.

Nemačke vlasti međutim, uprkos kritikama, navode da su planovi za taj projekat nepromenjeni.

Komentari

Vaš komentar