Evropski savet u potpunosti suspendovao sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom

Svet 09. sep 202212:04 61 komentara
Shutterstock

Evropski savet usvojio je odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije, saopštilo je to telo. U skladu sa tim, za ruske građane važiće opšti propisi viznog zakonika.

Ovo će rezultirani povećanjem naknade za vizu sa 35 na 80 dolara, potrebu da se predoče dodatni dokumenti kao dokaz, povećanjem vremena za donošenje odluke i stroža pravila za izdavanje vize za više ulazaka, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

„Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovani pristup EU građanima partnera od poverenja sa kojima delimo iste vrednosti. Sa neisprovociranom i neopravdanom agresijom, uključujući i njene neselektivne napade na civile, Rusija je izdala to poverenje i pogazila osnovne vrednosti naše međunarodne zajednice. Današnja odluka je direktna posledica ruskih akcija i dalji dokaz naše nepokolebljive privrženosti Ukrajini i njenom narodu“, poručio je Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke, koja trenutno predsedava EU.

Očekuje se da ova odluka bude objavljena u Službenom glasniku EU 9. septembra, a na snagu stupa istog dana, a primenjivaće se od 12. septembra, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare