Evropski sud pravde: EU može da uslovi finansiranje članica vladavinom prava

Svet 16. feb 202212:08 > 12:273 komentara
EU, EK, zastave
Kenzo Tribouillard/AFP

Najviši sud Evropske unije presudio je da Unija može da poveže davanje finansijske podrške zemljama članicama sa poštovanjem vladavine prava, odbacivši žalbu Mađarske i Poljske.

Desničarske vlade te dve zemlje su u podnetoj žalbi zastupale stav da takvo povezivanje nema odgovarajuću pravnu osnovu. Obe zemlje su pod rastućim kritikama poslednjih godina zbog skretanja od zapadnih principa poštovanja demokratskih vrednosti, prenosi AP.

Evropski sud pravde odbacio je žalbu, navodi se u saopštenju.

„Taj mehanizam usvojen je na odgovarajućoj pravnoj osnovi“ i „poštuje ograničenja ovlašćenja datih Evropskoj uniji kao i princip pravne bezbednosti“, naveo je Sud, prenosi agencija Frans pres.

Mađarska je osudila „zloupotrebu vlasti“ Brisela posle odbacivanja žalbi upućenih Evropskom sudu pravde protiv odredbe kojima se povezuje izdavanje evropskih sredstava sa poštovanjem principa vladavine prava.

„Ta presuda je novo sredstvo pritiska na našu zemlju“, napisala je na Fejsbuku mađarska ministarka pravde Judit Varga.

Poljska je osudila odluku Suda kao „napad na suverenitet“, te dve zemlje.

Evropska komisija redovno optužuje Varšavu i Budimpeštu da krše vladavinu prava.

Poljska mehanizam „Novac za pravnu državu“ vidi kao ekonomsko nasilje EU nad članicama

Odbacivanje žalbe Poljske i Mađarske u Sudu pravde Evropske unije na mehanizam uslovljavanja novca iz budžeta EU potvrdjuje opasnu tendenciju da se proširuju propisi preko osnovnih sporazuma EU, smatra Varšava.

Gledamo na to negativno – regovao je portparol poljske vlade Pjotr Miler na presudu Suda EU u Luksemburgu.

Sudije Suda pravde EU povodom žalbe Mađarske i Poljske iz proleća prošle godine danas su odlučile da žalbu odbace jer mehanizam na koji su se zvanična Varšava i Budimpešta žalile, a koji omogućava EU da obustavi isplate fondova ukoliko preti da zbog manjkavosti pravne države fondovi ne budu iskorišćeni kako treba, po oceni sudija u Luksemburgu ne prekoračuje granice nadležnosti EU i poštuje princip pouzdanosti zakona.

Poljskoj, zbog kontroverzne reforme pravosuđa od 2016. godine koja je po oceni EU ugrozila nezavisnost sudova, preti da, zajedno s Mađarskom, zbog sistemskih rizika po pravnu državu ostane bez znatnih sredstava i to već od proleća.

Evropska komisija zbog problema s pravosuđem Poljskoj još nije odobrila ni Nacionalni plan obnove od pandemije.

Zvanična Varšava žali se da taj mehanizam koji je na snazi od januara prošle godine, ali se još nije po njemu postupalo, uvodi političku ocenu država članica na osnovu nekonkretnih i nepreciziranih principa i nema nikakve merljive kriterijume za ocenu da li je pravna država u nekoj članici valjana ili ne.

Rasprava o tom evropskom mehanizmu uslovljavanja isplata fondova počela je danas.

Ministar pravde i generalni tužilac Zbignjev Žobro, glavni arhitekt kontroverznih reformi pravosuđa i disciplinovanja poljskih sudija u koje se upustila poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda i zbog kojih je u sporu sa EU, tražio je od Ustavnog suda da potvrdi da krši poljski Ustav to što po mehanizmu novac za pravnu državu Evropski parlament postavlja kriterijume kršenja valjane pravne države kao jedne od temeljnih vrednosti EU, a Evropska komisija daje predlog da se sredstva obustave. EP može da reguliše principe usvajanja budžeta EU, a ne da ocenjuje da li država članica poštuje vrednosti Unije. Prilikom ratifikacije Lisabonskog sporazuma Poljska nije dala pristanak da se na EU prenesu takve nadležnosti, objasnilo je poljsko Ministarstvo pravde.

„Novac za pravnu državu to je ekonomsko nasilje pod maskom brige za valjanu pravnu državu. Valjana pravna država može da bude sve. A u stvari vodi se spor za vlast i suverenitet“, kazao je pred zasedanje Ustavnog suda ministar Žobro.

Žobro je kasnije danas na konferenciji za novinare posle presude u Luksemburgu upozorio da je današnji dan „istorijski trenutak promene EU iz zone slobode u zonu u kojoj može da se nezakonito i silom oduzima ta sloboda državama članicama“.

„Da ograniči njihov suverenitet makar u pitanju pravosuđa ili vrednosti“, rekao je Žobro.

Poljskoj preti ako ne zagladi spor oko pravne države, što pokušava poslednjih dana predsednik Andžej Duda predlozima izmena kontroverzne reforme Vrhovnog suda i sistema disciplinovanja poljskih sudija, da izgubi ne samo oko 58 milijardi evra iz Fonda obnove posle pandemije kovid-19, već da može da ostane i bez dela sredstava iz višegodišnjeg budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine.

Komentari

Vaš komentar