Evropski sud: Rusija odgovorna za torturu nakon rata sa Gruzijom 2008. godine

Svet 21. jan 202119:508 komentara
shutterstock

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija odgovorna za ono što su sudije nazvale aktima torture i okrutno postupanje koji su usledili u danima posle rata između Rusije i Gruzije u avgustu 2008. godine, prenosi Rojters.

Tokom pet dana borbi, Rusija je svojom vojskom ušla na teritoriju Gruzije kako bi podržala svoje saveznike u regionu Južne Osetije.

Moskva je navela da je reagovala kako bi zaštitila civile od gruzijske agresije, dok Gruzija i zapadne države navode da je to bio ulazak na teritoriju bez razloga.

Sud u Strazburu presudio je da se Rusija može držati odgovornom za tri „epizode“ koje su se dogodile kada su većinski borbe bile završene.

U jednom od incidenata, saveznici Moskve u Južnoj Osetiji zadržali su 160 civila, uglavnom etnički gruzijskog porekla žene i starije osobe, u podrumu i narednih 15 dana su bili izloženi uslovima koji nisu primereni ljudima, navodi se u presudi.

Sud je presudio da je više od 30 Gruzijaca, zarobljenika u ratu, bilo izloženi postupcima koji se mogu poistovetiti sa torturom, kao i da su Rusija i njihovi saveznici među separatistima sprečili hiljade ljudi da se vrate svojim domovima.

Slučaj je pred sudom inicirala Gruzija, dok su predstavnici ruske vlade rekli da su to lažne optužbe i da su se incidenti dogodili van jurisdikcije Rusije.

Komentari

Vaš komentar