Evropski sud za ljudska prava potvrdio odluku Češke o obaveznoj vakcinaciji dece

Svet 08. apr 202117:18 9 komentara
Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File

Evropski sud za ljudska prava prihvatio je stanovište Češke o obaveznoj vakcinaciji dece, piše u istorijskoj presudi objavljenoj u četvrtak, koja odbacuje tužbe roditelja o kršenju njihovih roditeljskih prava.

To je prva presuda Evropskog suda za ljudska prava donesena po tužbi protiv obaveznog vakcinisanja dece od dečijih bolesti i na nju se nije moguće žaliti.

Odluka suda donesena je po tužbama podnesenim pre pandemije kovid-19, u razdoblju od 2013. do 2015. no one bi mogle biti aktualizovane ako se povede rasprava o vakcinaciji dece protiv te zarazne bolesti koja je izazvala globalnu pandemiju.

Češke porodice žalile su se Evropskom sudu za ljudska prava na odluke nacionalnih sudova jer im je upis dece u pripremni razred za osnovnu školu bio usloveljen vakcinacijom ili su bile novčano kažnjene jer su odbile da vakcinišu svoju decu protiv dečijih bolesti.

Sud navodi da nije bilo kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Sud je utvrdio da su mere na koje su žalili tužitelji, a koje su procenjene u nacionalnom kontekstu, uravnotežene s ciljevima češke države, to jest zaštitom od bolesti koje predstavljaju veliko ugrožavanje ljudskog zdravlja”, navodi Evropski sud za ljudska prava.

Prema češkom zakonu, deca moraju da budu vakcinisana protiv devet opšte poznatih bolesti, kao što su poliomijelitis (dečija paraliza), hepatitis B, tetanus, boginje, veliki kašalj, osim u slučaju medicinski opravdanih razloga.

Češke vlasti sprovodile su politiku “legitimnih ciljeva zaštite zdravlja kao i prava, navodeći da vakcinacija štiti i one koji primaju vakcinu i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga” i zavise od kolektivnog imuniteta.

Češke vlasti “težile su da postignu legitimne ciljeve zaštite zdravlja i prava drugih”, navodi sud. “Češka zdravstvena politika prema tome dosledna je u najboljem interesu dece”, dodaje se.

Novčana kazna izrečena podnositeljima tužbe nije bila preterana, navodi sud u Strazburu.

Ocenjuje da je odbijanje upisa dece u pripremni razred za osnovnu školu “više preventivna, a manje kaznena mera”.

Presuda “jača mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima sadašnje pandemije kovida-19”, kazao je za agenciju AFP Nicola Ervije, pravni stručnjak specijalist za Evropski sud za ljudska prava.

Presuda podupire “načelo društvene solidarnosti koja može da opravda obaveznu vakcinaciju za svakoga, čak i za one koji su manje ugroženi bolešću, kako bi se zaštitili najranjiviji”, dodaje Ervije.

Potreba za sticanjem kolektivnog imuniteta kako bi se suzbila pandemija kovid-19 podstakla je raspravu o potrebi obvezne vakcinacije u vreme kada bujaju sumnje u vakcinu.