Evropski zvaničnici osudili atentat na premijera Slovačke Roberta Fica

Svet 15. maj 202417:39 7 komentara
Tanjug,AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File

Evropski zvaničnici osudili su napad na premijera Slovačke Roberta Fica koji je u teškom stanju pošto ga je danas napadač koji je uhvaćen, ali mu identitet nije objavljen, niti je pozant motiv napada, vatrenim oružjem ranio u stomak i ruku tokom Ficove posete gradu Handlovi.

Peter Pelegrini, predsednik Slovačke i saveznik Roberta Fica, rekao je da je taj atentat „pretnja svemu što je do sada krasilo slovačku demokratiju“.

„Užasnut sam kuda mržnja prema drugom političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo oko svega, ali postoji mnogo načina da demokratski i zakonski izrazimo naše neslaganje“, napisao je Pelegini na mreži X.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisla je na mreži Iks (X) da takviom nasilju „nema mesta u našem društvu“ i da „potkopavaju demokratiju – naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom“, napisala je ona.

Predsednik Evropskog saveta Šarl ;Mišel napisao je na Iksu da ništa ne može može opravdati nasilje i takve napade.

„Šokiran sam vestima o napadu na slovačkog premijera Ficu posle sastanka slovačkog kabineta u Handlovoj. Ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade. Moje misli su sa premijerom i njegovom porodicom“, napisao je Mišel.

Britanski premijer Riši Sunak je obkjavio da je šokiran vešću o atentatu.

„Sve naše misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom“, napisao je Sunak na Iksu.

Češki premijer Petr Fiala je takođe ;rekao ;da je šokiran i poručio da se nasilje ne smije tolerisati, dok je njegov mađarski kolega Viktor Orban poželeo Ficu brz oporavak.

Rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je da je „duboko šokiran“ vestima o atentatu i da počinioci moraju da odgovaraju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na društvenoj mreži Iks napisao da je šokiran i zgrožen napadom na Fica.

„Želim mu snagu za brzi oporavak. Moje misli su s Robertom Ficom, njegovim voljenima i narodom Slovačke“, kazao je Stoltenberg.

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je „kukavički pokušaj atentata“ na Fica. „Nasilju nema mesta evropskoj politici“, napisao je on na Iksu.

Kako se navodi u izveštaju policije i prema rečima očevidaca, Fico je prišao građanima posle sednice vlade u gradu Handlovi, 150 kilometara od Bratislave, a napadač mu je, navodno, pre nego što je otvorio vatru rekao: „Robo, dođi ovamo!“.

Pošto su ga telohranitelji brzo odveli, Fica su uneli u helikopter i prevezli ga u bolnicu u obližnjoj Banskoj Bistrici. Policija je odmah savladala napadača.

Sve o napadu na slovačkog premijera čitajte u našem BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare