Fajzer se obavezao da će ove godine isporučiti 40 miliona doza vakcine

Svet 22. jan 202119:565 komentara
vakcina, vakcinacija
N1

Američka kompanija Fajzer obavezala se da će ove godine isporučiti 40 miliona doza vakcine protiv kovid-19 u skladu sa naporima Svetske zdravstvene organizacije da obezbedi vakcine za siromašne zemlje.

Dogovor je podsticaj svetskom programu Kovaks, jer su bogate države već prigrabile većinu od nekoliko miliona postojećih doza, navodi agencija AP.

Obaveza, najavljena na virtuelnoj konferenciji za novinare SZO sa sedištem u Ženevi, smatra se važnom, jer je uticajna Američka uprava za hranu i lekove (FDA) sredinom decembra dozvolila hitnu upotrebu vakcine za kovid 19 koju su razvili farmaceutska kompanija Fajzer i njen nemački partner Biontek, što olakšava međunarodnim zdravstvenim grupama i siromašnim državama da takodje odobre hitnu upotrebu.

Ranije ove nedelje, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je farmaceutske kompanije koje zbog profita uglavnom snabdevaju bogate zemlje.

Za vakcinisanje jedne osobe potrebne su dve doze, a 40 miliona doza samo je mali deo onoga što je potrebno da se putem programa Kovaks vakcinišu milijarde ljudi u 92 siromašne države i zemlje sa srednjim prihodima, što je cilj SZO.

Mehanizam Kovaks, čiji je cilj osiguranje poštenog pristupa vakcinama protiv kovida 19 za siromašnije zemlje, obezbedio je prethodno skoro dve milijarde doza vakcina od pet drugih proizvodjača, plus mogućnosti za milijardu doza više.

Njujorška kompanija Fajzer ranije se nije obavezala da će isporučiti vakcinu protiv kovid-19 siromašnim zemljama bez ostvarivanja profita, kao što je to učinilo nekoliko drugih kompanija. Međutim, Fajzer i nemački Biontek saopštili su da će svoju vakcinu dostaviti Kovaksu po „neprofitnoj ceni“.

Kompanije, prema postignutom dogovoru, vakcine treba da isporuče u toku ove godine počevši od kraja marta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar