FBI kod Trampa tražio dokumente o nuklearnom oružju

Svet 12. avg 202207:34 > 08:09 18 komentara
REUTERS/Marco Bello

Agenti FBI-a tražili su dokumente povezane s temom nuklearnog oružja, tokom pretresa kuće bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na Floridi.

Nije poznato da li takvi dokumenti pronađeni u Palm Biču gde se nalazi kuća Donalda Trampa, piše Washington Post.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od sudije da objavi nalog kojim se odobrava pretraga Trampovog odmarališta, kako bi javnost saznala više informacija o tome šta istražitelji tačno traže u, do sada nezabeleženom pretresu doma jednog bivšeg predsednika. Tramp je događaje na Floridi tokom ove nedelje nazvao političkom odmazdom.

Povezane vesti:

Dolazak istražitelja na Floridu deo je istrage kojom se nastoji utvrditi je li Tramp ilegalno uklonio dokumente iz Bele kuće kad je napuštao kancelariju u januaru 2021. godine.

Državni advokat Merik Garland rekao je da je lično odobrio odluku da se naredi pretres.

“Ministarstvo ne donosi takve odluke lako. Gde god je to moguće, praksa je da se koriste manje nametljiva sredstva istrage te da se suzi njen delokrug“ rekao je.

Njegova potvrda nije uobičajna, s obzirom na to da američko ministarstvo pravosuđa obično ne raspravlja o istragama u toku. Međutim, u ovom slučaju Tramp je objavio da je u toku pretres njegovog doma.

Garland je kazao da je Ministarstvo pravosuđa tražilo od suda da objavi zapečaćen nalog o pretresu, što bi moglo baciti svjetlo na prirodu istrage.

Izvor upoznat sa istragom rekao je da su FBI agenti uzeli deset kutija iz Trampovog doma tokom pretresa.

Još nije poznato hoće li se Trampovi advokati zvanično usprotiviti objavljivanju naloga, rok za to isteče u petak.

„Moji advokati i predstavnici u potpunosti sarađuju, te je uspostavljena vrlo dobra veza. Vlada je mogla uzeti što god je htela, ako je to bilo kod nas“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth.

Pretres u Palm Biču na Floridi jedna je od brojnih istraga s kojima se bivši predsednik SAD-a suočava još od njegovog boravka u Beloj kući. Protiv njega se vodi i odvojena istraga zbog neuspelog pokušaja Trampovih saveznika da preokrenu ishod poslednjih predsedničkih izbora podnošenjem lažnih popisa birača.

Komentari (18)

Vidi sve komentare