FBI u vašingtonskoj vili ruskog oligarha Olega Deripaske

Svet 19. okt 202120:47 > 20:492 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianićenko, File

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) su uz sudsko odobrenje došli u vašingtonsku vilu ruskog oligarha Olega Deripaske, bliskog saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina.

Agencija FBI je saopštila da su njeni agenti izveli „aktivnost primene zakona odobrenu od suda“, ne navodeći druge detalje u vezi sa njihovim dolaskom, ni informacije o eventualnim istragama protiv Deripaske.

Povezane vesti

Deripaska, koji je bogatstvo stekao uglavnom u poslovima sa aluminijumom, više puta je pomenut u izveštaju o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine, koji je sačinio specijalni savetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler.

Bogati Rus je bio povezan i sa Polom Manafortom, nekadašnjim šefom izbornog štaba bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Manafort je osuđen za osam finansijskih krivičnih dela iz Mulerove istrage, ali ga je Tramp kasnije pomilovao.

Ministarstvo finansija SAD je u vreme Trampovog mandata ukinulo finansijske sankcije protiv tri kompanije povezane sa Deripaskom.

Obrazlažući ukidanje sankcija, zvaničnici su tada naveli da je direktan i indirektan udeo Derapaske u vlasništvu tih kompanija smanjen do nivoa da više nema kontrolu nad njima.

Deripaska je javnosti u regionu najviše poznat kao nekadašnji vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

On je svojevremeno pokrenuo arbitražu protiv države Crne Gore, kroz koju je tražio obeštećenje od više stotina miliona zbog propale investicije u KAP i Rudnike boksita i izgubljene dobiti.

Komentari

Vaš komentar