Federalna policija Brazila ispituje Bolsonara, on odlučio da ne odgovara na pitanja

Svet 22. feb 202423:52 0 komentara
REUTERS/Adriano Machado

Desničarski političar Žair Bolsonaro i neki od njegovih glavnih saradnika iz vremena kad je bio predsednik Brazila sastali su se sa policijom u sklopu istrage o tome da su navodno planirali puč da svrgnu Bolsonarovog sledbenika na funkciji, levičara Luiza Injacija Lulu da Silvu.

Bolsonaro je stigao u štab federalne policije u glavnom gradu Braziliji, kao i neki od zvaničnika njegove nekadašnje administracije, uključujući glavne vojne savetnike. Bivši predsednik je odlučio da se brani ćutanjem.

Dokumentacija Vrhovnog suda Brazila pokazuje da je u sklopu navodne zavere Bolsonaro trebalo da potpiše dekret prema kojem bi u slučaju svoga izbornog poraza 2022. godine proglasio rezultate glasanja nameštenim, pa bi to postalo osnov za vojnu intervenciju i organizovanje novih izbora.

Bolsonaro nikada nije izdao taj dekret, kojim bi se završni deo navodne zavere sproveo u delo.

Za sada ni protiv koga u ovom slučaju nije podignuta optužnica.

Očekuje se da će federalnoj policiji danas 23 osobe dati iskaze, od čega 13 u Braziliji, rekao je federalni zvaničnik koji je tražio da mu se ime ne pominje.

Među njima su Bolsonaro, njegov planirani potpredsednik general Valter Braga Neto s kojim je izašao na izbore 2022. godine, bivši savetnik general Augusto Heleno, bivši ministar pravde Anderson Tores i šef Bolsonarove Liberalne partije Valdemar Kosta Neto.

Pročitajte još

Bolsonaro je pre sastanka rekao da će najverovatnije odbiti da se izjašnjava pred policijom, jer nije imao pristup dokumentima.

„Držim se saveta advokata“, rekao je Bolsonaro juče na radiju.

„Ako im do sutra daju pristup dokumentaciji, očigledno ću pričati.“

Brazilska policija je ovog meseca pretresala kuće i poslovne prostorije glavnih saradnika bivšeg predsednika i jednog od Bolsonarovih sinova, Karlosa. U sklopu istrage, Bolsonaru je zaplenjen pasoš, a policija je saopštila da su na udaru bili osumnjičeni koji su „išli na pokušaj državnog udara“.

Bolsonaro je sejao sumnju u pouzdanost izbornog sistama u Brazilu, nikada nije priznao izborni poraz i odbio je da prisustvuje Lulinoj inauguraciji kao novog predsednika. Umesto toga otišao je iz zemlje u SAD, i tamo bio tih uoči Lulinog polaganja zakletve 1. januara 2023. godine.

Bolsonarove pristalice su potom, 8. januara 2023. godine, napravile haos u Braziliji.

Bivši predsednik je pozvao svoje pristalice da 25. februara ove godine demonstriraju za njega u jednoj od glavnih ulica Sao Paula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!