Fejsbuk uzbunjivačica otkrila identitet: Prioritet Fejsbuka rast nad bezbednošću

Svet 04. okt 202112:11 > 14:11 10 komentara

Bivša Fejsbuk uzbunjivačica, odgovorna za to što su u javnost procurele iznenađujuće informacije o toj kompaniji, otkrila je svoj identitet. Radi se o 37-godišnjoj Frensis Hogen, koja je radila kao produkcioni menadžer u živopisnom timu za dezinformacije na Fejsbuku, i ona je juče dala intervju za CBS.

Ona je rekla da su dokumenta koja je ona obelodanila dokaz da je za Fejsbuk uvek prioritet bio „rast nad bezbednošću“, prenosi BBC.

Povezane vesti

Fejsbuk je, pak, naveo da procureli dokumenti dovode u zabludu i zanemarili su pozitivno istraživanje koje je sprovela ta kompanija.

Hogen je u intervjuu navela da je napustila Fejsbuk ranije ove godine nakon što je postala ogorčena na tu firmu. Pre odlaska, iskopirala je seriju internih dokumenata.

Ona je ta dokumenta prosledila Vol Strit džournalu, koji je to objavljivao u delovima u prethodne tri sedmice – ponekad ih nazivajući Fejsbuk dokumentima.

Među njima se nalaze dokumenti koji pokazuju da je kompanija slavne ličnosti, političare i korisnike Fejsbuka visokog profila tretirala drugačije. Takođe je otkriveno da je politika moderacije primenjivana drugačije, ili nije uopšte, prema tim nalozima – sistem poznat kao unakrsna kontrola (cross-check).

Druga procurela dokumenta su pokazala da se Fejsbuk suočio sa kompleksnom tužbom od grupe njegovih vlastitih deoničara.

Ta grupa tvrdi, između ostalog, da je Fejsbukova isplata pet milijardi dolara američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji da reši skandal sa podacima Kembridž analitike tako velika jer je njen cilj bio da se Mark Zakerberg zaštiti od lične odgovornosti. Lični podaci 87 miliona korisnika Fejsbuka zloupotrebljeni su za potrebe političkih kampanja, i to bez njihovog znanja. Radeći tokom izborne kampanje u SAD 2016. za Donalda Trampa, Kembridž analitika je prikupljala podatke korisnika Fejsbuka kako bi plasiranjem individualno ciljanog sadržaja svakom ponaosob, uticala na njihovo mišljenje, te i na ishod izbora.

No, navodi o Instagramu posebno su zabrinuli američke političare.

Fejsbukovo istraživanje: Instagram bio toksičan za mnoge mlade

Interno istraživanje Fejsbuka (koji je vlasnik Instagrama) otkrilo je da je Instagram uticao na mentalno zdravlje tinejdžera, ali nije obelodanio svoja otkrića kada su ona nagovestila da je ta platforma bila „toksično“ mesto za mnoge mlade ljude.

Prema delovima procurelih dokumenata koje je objavio Vol Strit džournal, 32 odsto tinejdžerki koje su učestvovale u ispitivanju reklo je da kada se osećalo loše zbog izgleda svog tela, Instagram je učinio da se osete još lošije.

Hogen će sutra svedočiti pred podkomitetom Senata u saslušanju nazvanom „Zaštititi decu onlajn“, o istraživanju Fejsbuka o uticaju Instagrama na mentalno zdravlje mladih korisnika.

Prošle sedmice je Fejsbukova globalna šefica za bezbednost Antigona Dejvis svedočila pred američkim senatorima da procureli dokumenti nisu istakli pozitivni uticaj te platforme na tinejdžere.

Međutim, Hogen je bila osuđujuća u oceni svog bivšeg poslodavca.

„Postojao je konflikt interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk“, rekla je Hogen i dodala da je „Fejsbuk uvek iznova birao svoj interes, poput zarađivanja više novca“.

Hogen je takođe govorila o neredima ispred Kapitola u januaru ove godine, tvrdeći da je Fejsbuk pomogao da se nasilje raspiri.

Ona je navela da je Fejsbuk uključio bezbednosne sisteme da bi smanjio dezinformacije tokom američkih izbora – ali samo privremeno.

„Čim su izbori završeni oni su ih opet isključili, ili su vratili ranija podešavanja, kako bi prioritet dali rastu nad bezbednosti, i to zaista izgleda kao izdaja demokratije“, kazala je Hogen.

Potpredsednik za globalna pitanja Nik Kleg rekao je na CNN da je smešno sugerisati da je Fejsbuk odgovoran za nerede 6. januara između pristalica i protivnika nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa, koji je izgubio izbore od svog naslednika Džozefa Bajdena. U neredima je poginulo pet ljudi, povređeno je više od 100 policajaca, a šteta je procenjena na milion dolara.

„Mislim da to ljudima daje lažno uverenje da mora da postoji, tehnološki ili tehnički, objašnjeje za pitanja političke polarizacije u SAD“, rekao je tada on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare