Filipini dobili prve doze vakcina protiv kovid-19

Svet 28. feb 202112:19 1 komentar
Filipini, vakcine
Tanjug/PCOO-OGMPA via AP

Filipini su dobili prvu seriju vakcina protiv kovida-19, među poslednjima u jugoistočnoj Aziji, uprkos tome što je druga zemlja po broju zaraženih i umrlih u teško pogođenom regionu.

Kineski vojni transportni avion sa 600.000 doza vakcine koju je donirala Kina, u vazduhoplovnoj bazi u Manili dočekao je predsednik Rodrigo Duterte sa najvišim zvaničnicima vlade, a događaj je prenosila državna televizija.

„Avion je doneo nadu da se konačno možemo vratiti svojim životima i uneo svetlo na mračnom putu“, rekao je portparol predsednika Hari Roke.

Planirano je da vakcinacija počne već sutra u Manili, a prvi na redu su zdravstveni radnici i najviši zvaničnici na čelu sa sekretarom za zdravlje.

Pored donirane Sinovakove vakcine vlada je dodatno naručila 25 miliona doza od kineske kompanije.

Prvih 525.600 doza vakcina AstraZeneke takođe bi trebalo da stigne sutra, rekao je Roke.

Početna isporuka je samo deo od najmanje 148 miliona doza o kojima vlada pregovara kako bi obezbedila besplatno vakcinisanje oko 70 miliona Filipinaca.

Koronavirusom je zaraženo skoro 576.000 Filipinaca a umrlo je najmanje 12.318. Zabrana kretanja unazadila je ekonomiju Manile u jednoj od najgorih recesija u regionu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (1)

Vidi sve komentare