Filipini i Kina razmenile optužbe za oštećenje u sudaru brodova

Svet 17. jun 202415:43 0 komentara
AP/Aaron Favila (STF)

Filipinska vlada optužila je Kinu da su njeni vojni brodovi udarili i oštetili filipinske u spornom Južnom kineskom moru tokom sukoba bez upotrebe oružja na mestu gde je već bila filipinska Ratna mornarica.

„Plovila Mornarice Narodne oslobodilačke armije (Kine), kineske Obalske straže i kineske Pomorske milicije opasno su manevrisala, uključujući izazivanje sudara“, saopštila je filipinske Pomorska operativna grupa za zapadne Filipine i dodala da su postupci posada Kine „ugrozili živote našeg osoblja i oštetili naša plovila“.

Pročitajte još:

Suprotno tome, Obalska straža Kine je jutros saopštila da je filipinski vojni brod za snabdevanje danas naleto na kineski vojni brod pošto je „ignorisao mnoga upozorenja kineske strane, prišao kineskom brodu na neprofesionalan način i izazvao sudar“.

Kina tvrdi da je taj filipinski brod ilegalno ušao u vode na koje ona polaže pravo. Uprkos presudi međunarodnog suda iz 2016. godine Kina polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, uključujući teritorijalne vode i ostrva kod obala nekoliko suseda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!