Filipini uklonili kinesku morsku barijeru, Peking „savetuje“: Ne provocirajte

Svet 26. sep 202314:37 8 komentara

Kina je "savetovala" Filipine da "ne provociraju" u Južnom kineskom moru, pošto je filipinska obalska straža uklonila plutajuću barijeru koju je Peking postavio blizu spornog grebena da bi sprečio pristup filipinskih ribara.

Barijera dugačka 300 metara je prošle nedelje nađena kod grebena Skarboro kojeg je Kina prisvojila 2012. godine. Barijera je sprečavala pristup plitkom atolu bogatom ribom.

Filipinska obalska straža je u ponedeljak objavila da je uklonila barijeru što je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin danas osudio.

„Kina čvrsto brani svoj suverenitet, kao i svoja prava i interese na ostrvu Huangjan (kinesko ime za Skarboro greben)“, rekao je portparol.

„Savetujemo Filipinima da ne provociraju i da ne prave probleme“, upozorio je on.

Greben Skarboro je 240 kilometra zapadno od glavnog filipinskog ostrva Luzona, a gotovo 900 kilometara od kineskog ostrva Hainan, južno od obale Kine.

Kina polaže pravo na gotovo celo Južno Kinesko more, na veliko nezadovojstvo više priobalnih država.

Po Konvenciji UN o pravu mora iz 1982, u čijoj izradi je učestvovala i Kina, države imaju suvereno pravo da eksploatišu prirodne resurse do 370 kilometara od svojih obala.