Finska bi mogla da preduzme još mera na granici sa Rusijom

Svet 20. nov 202320:58 6 komentara
Lehtikuva/via REUTERS

Premijer Finske Peteri Orpo je rekao da će ta zemlja možda morati da preduzme dalje akcije na granici sa Rusijom, nakon zatvaranja četiri granična prelaza, u pokušaju da zaustavi odskorašnju navalu tražilaca azila.

Finska, nekada neutralna zemlja koja se ove godine pridružila vojnom savezu NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, optužila je Moskvu da je na finsku granicu pustila migrante sa Bliskog istoka i Afrike bez važećih putnih isprava.

Vlada u Helsinkiju je prošle nedelje zatvorila granične prelaze sa Rusijom na jugoistoku zemlje, ali su prijavljeni novi dolasci migranata na graničnim prelazima severnije.

„Situacija napreduje u lošem pravcu“, rekao je premijer Orpo tokom posete graničnom prelazu Vartius u istočno-centralnoj Finskoj, a prenosi finska javna televizija ILE. „Ako ne bude promena, preduzećemo još mera, i to brzo ako bude potrebno. Naša poruka je jasna: ne prihvatamo ovakvo ponašanje“.

Orpo nije isključio zatvaranje još graničnih prelaza duž 1.340 kilometara finsko-ruske granice.

ILE je javila da je u novembru 500 tražilaca azila stiglo u Finsku – znatno više no što je uobičajeno.

U međuvremenu, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi odluka o zatvaranju graničnih prelaza „pogoršala“ rusko-finske odnose i kao „izgovor“ okarakterisalo tvrdnju Finske da Rusija pomaže migrantima da pređu granicu bez dokumenata.

U saopštenju iz Kremlja se navodi da ta odluka „krši prava i interese desetina hiljada građana naših zemalja“.

Zemlje Evropske unije i NATO-a koje se graniče sa Rusijom i Belorusijom optužile su te dve zemlje da u sklopu „hibridnog rata“ namerno usmeravaju migrante ka graničnim zonama.