Finski ministar: Postoji mogućnost rata u Evropi i izvan Ukrajine

Svet 01. jul 202220:12 19 komentara
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto ocenio je da postoji mogućnost rata u Evropi i izvan Ukrajine.

„Naravno da postoji mogućnost. I zato je toliko važno podržati Ukrajinu u ovom trenutku“, rekao je Havista u intervjuu za CNN.

Upitan da li Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije, Havisto je odgovorio da mogu da održe situaciju i u tom smislu mogu i da pobede.

Mislim da su, naravno, moralno na visokom nivou, veoma su ujedinjeni, kazao je Havista, dodavši da je Ukrajincima potrebna podrška.

Govoreći o novom svetskom poretku, u kojem Finska ne može da zadrži neutralnost, Havisto je naveo da Rusija, kao susedna zemlja, postaje bezbednosna pretnja.

„Mislim da je to nova realnost i da je evropska bezbednosna arhitektura slomljena. To je nova situacija, postoji nova vrsta ‘gvozdene zavese’ između Rusije i drugih zemalja i, naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na susednu Ukrajinu“, ocenio je Havista.

Havista je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu „promenila bezbednosnu atmosferu“, a podelio je zabrinutost zbog „labavih razgovora o nuklearnom i hemijskom oružju“, što je svet vratilo u stanje kakvo je bilo u vreme kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

„Imamo jaku tradicionalnu vojsku i stižu naši F-35, ali šta ako nam preti nekonvencionalno oružje“, pojasnio je Havista bezbednosnu zabrinutost Finske.

Finska je, zajedno sa Švedskom, nakon decenija neutralnosti, na samitu NATO održanom ove sedmice u Madridu, pozvana da se priključi ovom vojnom savezu, nakon što su vlasti obe zemlje u maju podnele zahtev za pristupanje Alijansi.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare