Florida donela zakon o zabrani društvenih mreža deci ispod 16 godina

Svet 23. feb 202422:33 12 komentara
Shutterstock/AlesiaKan

Parlament Floride pod republikanskom kontrolom doneo je zakon o zabrani društvenih medija deci ispod 16 godina, potez za koji pristalice tvrde da će zaštititi maloletnike od onlajn rizika za njihovo mentalno zdravlje.

Mera, koja sada ide na potpis republikanskom guverneru Ronu DeSantisu, zahteva od društvenih mreža da ukinu naloge svih ispod 17 godina.

Poslanički dom je zakon usvojio sa 108 glasova za i sedam protiv, nekoliko sati nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje.

DeSantis, koji nije otkrio hoće li potpisati meru, prošlog meseca je izrazio zabrinutost o potencijalnom kršenju prava na privatnost.

POVEZANE VESTI

Pristalice su rekle da će zakon štititi decu od štetnih uticaja društvenih medija poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomerno.

Kritičari kažu da zakon krši prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu govora i da bi roditelji, a ne vlada, trebalo da donose takve odluke.

Država Juta je u martu 2023. postala prva savezna američka država koja je usvojila zakone o regulaciji dečjeg pristupa društvenim mrežama, a uskoro su mu se pridružili Arkanzas, Luizijana, Ohajo i Teksas, prema analizi pripremljenoj uoči donošenja zakona na Floridi. Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaju o sličnim regulativama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare