Fon der Lajen: Čini se da su akcije Rusije ratni zločini

Svet 09. apr 202214:5518 komentara
Ursula Fon der Lajen
REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da advokati moraju da istraže navodne incidente, prenosi Glas Amerike (VOA).

Napuštajući Ukrajinu, Ursula fon der Lajen je rekla da je juče svojim očima videla razaranja u gradu Buča kod Kijeva.

Tim forenzičara počeo je u petak ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tela civila za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

„Instinkt mi kaže: Ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin? Ali, ja sam lekarka po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže“, rekla je Fon der Lajen novinarima u vozu koji je u subotu krenuo iz Ukrajine.

„Videla sam fotografije, pokazao mi je (ukrajinski premijer) Denis Šmihal: Ubijanje ljudi dok prolaze. Takodje smo svojim očima mogli da vidimo da je razaranje u gradu usmereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj“, rekla je ona.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile u, kako Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za demilitarizaciju i „denacizaciju“ svog suseda, podseća VOA.

Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Varšavu na međunarodnu donatorsku konferenciju za pomoć Ukrajini i ratnim izbeglicama.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT u UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar