Fon der Lajen: EU će obezbediti vakcine Zapadnom Balkanu što je pre moguće

Svet 22. jan 202106:42 11 komentara
Ursula fon der Lajen
STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP

Evropska unija će posebnim mehanizmom "što je pre moguće" obezbediti vakcine protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susede, izjavila je večeras predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, saopštivši ishod video zasedanja vođa EU.

Ursula fon der Lejen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU.

Vođi EU su takođe odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa „jako obeshrabre nebitna putovanja“ unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU i „šengenska zona“, a moraju se tačno utvrditi i „crvene zone“ u svetu i zahtevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na korona virus.

Ursula fon der Lejen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante koronavirusa i naglasili da će zato biti preduzete sve mera da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Oni su naglasili da je cilj da se do leta vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva EU.