Fon der Lajen i Blinken: Konflikt u Ukrajini daleko od kraja

Svet 04. mar 202219:48 > 19:49 2 komentara
Olivier Douliery/Pool via REUTERS

EU je spremna da usvoji dodatne sankcije protiv Rusije ukoliko predsednik Vladimir Putin ne zaustavi rat u Ukrajini, kazala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Znamo da je ovaj konflikt daleko od kraja, i da budemo veoma jasni, spremni smo za još oštrije mere, ukoliko (ruski predsednik Vladimir) Putin ne prestane i ne preokrene rat koji je pokrenuo“, rekla je ona, zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Briselu, prenosi CNN.

Povezane vesti

Ona je dodala da je zahvaljujući koordinacijom sa SAD „zajedno smo kreirali, razvili i uveli sankcije u rekordnom roku“.

„Sankcije pokazuju našu odlučnost da učinimo da Putin plati cenu za ovaj rat. Ne shvatamo ove mere olako, ali je jasno da moramo da delujemo“, kazala je Fon der Lajen.

Navela je i da više od 40 zemalja trenutno „delimično ili potpuno“ učestvuje u sankcijama, ocenjujući to kao „svedočanstvo odlučnosti svetske zajednice da osudi ovu invaziju“.

Blinken je odao hvalu EU zbog njenog odgovora Rusiji, navodeći da je „ta unija jaka, jedinstvena i deluje“.

„Ako dozvolimo da ovi principi budu prekršeni bez kazne, onda otvaramo Pandorinu kutiju, da se u svakom uglu sveta dogodi ovo opet i opet i opet“, poručio je Blinken.

Takođe je upozorio da rat u Ukrajini „možda neće biti skoro gotov“, kao i da SAD i EU moraju da održe snažan pritisak na Rusiju dokle god se ne završi.

„Nažalost, tragično, jezivo, ovo možda neće biti gotovo skoro. Moramo da se održimo dok ne prestane, dok rat ne bude gotov“, kazao je Blinken.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare