Fon der Lajen o Orbanovoj izjavi: Rasna diskriminacija suprotna vrednostima EU

Svet 30. jul 202217:38 35 komentara
KENZO TRIBOUILLARD / POOL / AFP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je u subotu da je "rasna diskriminacija" suprotna vrednostima EU, odgovarajući time na pitanje vezano za izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o "mešanju rasa".

Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog čelnika, koje su izazvale revolt pre svega u Vašingtonu, Fon der Lajen je podsetila da bi „sve zemlje članice EU, uključujući i Mađarsku“ trebalo da poštuju zajedničke univerzalne vrednosti o kojima se ne „pregovara“.

Povezane vesti

„Diskriminisati na osnovu rase znači gaziti vrednosti sadržane u evropskim i međunarodnim ugovorima“, rekla je predsednica EK u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.

Dodala je da je „Evropska unija utemeljena na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi“.

Fon der Lajen do sada nije javno reagovala na Orbanove izjave. Portparol Evropske komisije je u utorak rekao da EK „nikada ne komentariše izjave evropskih političkih zvaničnika“.

Uz osude iz SAD, Orbanove reči su izazvale ostavku jedne od njegovih savetnica, koja je osudila „čisti nacistički tekst“, kao i osudu Međunarodnog odbora Aušvica, „užasnutog“ tim govorom.

Evropski parlament žestoko je ranije u subotu kritikovao izjave mađarskog premijera, koje to telo smatra rasističkim.

„Mi, čelnici političkih grupacija unutar Evropskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ‘ljude mešane rase'“, stoji u saopštenju.

Iz EP su dodali da su takve neprihvatljive izjave i da „jasno krše naše vrednosti sadržane i u evropskim ugovorima i nemaju mesta u našim društvima“.

Orban je prošle nedelje, tokom govora u Rumuniji, rekao da „postoji svet u kojem se Evropljani mešaju sa ljudima koji stižu izvan kontinenta, a što je svet mešanih rasa“.

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen, gde se Evropljani, poput Mađara, Rumuna i Slovaka, međusobno mešaju.

„Mi smo spremni da se mešamo, ali ne želimo postati mešana rasa“.

Komentari (35)

Vidi sve komentare