Fon der Lajen odbacuje kritike da je EU suviše kasnila sa naručivanjem vakcina

Svet 06. feb 202114:065 komentara
Ursula fon der Lajen
FRANCISCO SECO / POOL / AFP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovo je odbacila ocenu da je EU suviše kasnila sa naručivanjem vakcina od farmaceutskih kompanija.

Teškoće EU da nabavi vakcinu protiv kovid-19, posledica su opšte nestašice sastojaka za vakcine u svetu, rekla je Fon der Lajen za današnje izdanje nemačkog lista „Frankfurter Algemajne Zontagscajtung“.

Priznajući da je problem „bolan“, ona je rekla da građani EU ne bi očekivali da će tako brzo biti vakcina, da su znali kakve su teškoće u masovnoj proizvodnji.

U Nemačkoj i drugde u EU se množe kritike sporosti kampanje vakcinacije, pokrenutoj krajem decembra, a stanovništvo je iscrpljeno višemesečnim restrikcijama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, u čijoj vladi je Ursula fon der Lajen bila ministarka, posebno je pod kritikama socijaldemokrata koji su manjinski partner u vladajućoj koaiciji.

Fon der Lajen stalno odbacuje kritike rada EU na vakcinaciji, a juče je dobila podršku Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Merkel je rekla da je dobra odluka evropske dvadesetsedmorice da zajednički poručuju vakcine.

Zabrinutost zbog novih sojeva virusa

Šefica Evropske komisije je rekla i da će EU sigurno imati novih problema zbog pojave novih sojeva virusa.

„Brinemo zbog novih mutacija“, upozorila je ona i dodala da pokazatelji zasad ukazuju da su postojeće vakcine podjednako efikasne protiv tih mutacija.

„Treba već danas da se pripremamo za scenario gde virus neće više moći da se uništi sadašnjim vakcinama“ upozorila je ona i dodala da Brisel sarađuje s industrijom i naukom da bi se razvile, odobrile i proizvodile vakcine protiv budućih sojeva koronavirusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar