Fon der Lajen se izvinila za greške, kritike zbog reakcije na pandemiju

Svet 10. feb 202119:371 komentar

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen priznala je da je Evropska unija zakasnila da odobri vakcine protiv kovida-19. Ona se našla na udaru kritika zbog sprovođenja vakcinacije u Evropi.

Transparentnost, predvidvidivost, poverenje, zajedništvo, solidarnost.

To su reči koje su dominrale četvoročasovnom diskusijom u Evropskom parlamentu. Ursula Fon der Lajen održala je govor pred poslanicima u kome se izvinila za greške, među kojima je preveliko poverenje u farmaceutske kompanije, ali i predlog o aktivaciji jednog člana prelaznog sporazuma o Bregzitu, koji bi izazvao ogromne probleme u Severnoj Irskoj.

Ključna reč je solidarnost, ne samo unutar EU, na koju je, kaže, posebno ponosna

„Ne smem ni da zamislim šta bi bilo kada bi velike države članice za sebe obezbedile vakcine, dok bi ostali ostali praznih rukuTu istu solidarnsot moramo pokazati i prema komšijama i celom svetu. Dostupnost vakcina niže i srednje razvijenim državama je i u našem interesu i nije samo pitanje solidarnsoti. Zbog toga smo i napravili Kovaks u kome razvijenije zemlje finansiraju vakcine za one manje razvijene, za šta smo obezbedili 850 milona evra. Kovaks će početi da dostavlja vakcine ovog meseca“, rekla je ona.

Povezane vesti:

Ursual Fon der Lajen nije učestovala u debati, u kojoj su se čule i reči podrške, ali i oštre kritike. Najveće političke grupacije pružaju podršku i pozivaju da se razlike ostave po strani – apelujući da države EU jedino zajedno mogu da pobede pandemiju.

„Nije sve bilo savršeno, ali su ključne odluke bile dobre. Bez EU i naše borbe da dobijemo više para za istraživanja, ne bi bilo novih oblika vakcina“, smatra Manfred Veber iz EPP.

„Stavimo sa strane političke poruke i razlike. Moramo jasno da razmišljamo i da radimo odgovorno. Kritike su neophodne, ali samo ako su u konstruktivnom duhu“, kaže evroposlanica Iraće Garsija Perez.

Poslancii politčkih grupa „Obnovimo Evropu“ i Zeleni insistiraju na solidarnosti i potrebi da se pomogne i državama koje to ne mogu same, ali i na demorkatskoj kontroli procesa i jačanju poverenja javnosti. Najoštrije kritike, pre svega o nesposobnosti Evropske komisije da se izbori sa pandemijom i zaštiti građane, očekivano su stigle od poslanika krajnje levice i krajnje desnice

„Moramo da stvorimo potpuno nezavisnu proizvodnju vakcine u EU. Ne smemo da verujemo da ce problemi sada nestati, Evropa mora da ima svoje kapacitete, ne samo za iustrazivanje, vec i proizvodnju“, rekao je Dačijan Čološ iz „Obnovimo Evropu“.

„Najveci defekt EU je nemogućnost da popravi velike greške koje je napravila, ali i nemogućnost da prihvati da je bilo grešaka. Donošene su i donose se loše odluke. Videli smo loše upravljanje u ekonomksoj krizi pre nekoliko godina, a sada i tokom krize sa kovidom“, smatra poslanik Marko Zani.

Čelnici EU navode da je do kraja januara u EU je stiglo 26 miliona doza vakcina, a vakcinisamo je 17 miliona građana. Očekuju pojačane isporuke vakcina u narednom periodu, ovog meseca 33, a narednog još 55 miliona doza. Tvrde da sve ide po planu i uvereni su da će dostići planirani cilj – vakcinaciju 70 odsto odtraslog stanovništva do kraja leta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar