Fon der Lajen: Sledeće nedelje odluka o kandidaturi Ukrajine

Svet 11. jun 202212:37 > 16:51 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će mišljenje izvršne vlasti Evropske unije o zahtevu Ukrajine za pridruživanje Uniji biti spremno do kraja sledeće nedelje.

„Želimo da podržimo Ukrajinu na njenom evropskom putu“, rekla je Ursula fon der Lajen na kratkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, dok su na istoku nastavljene borbe sa ruskim vojnicima koji su 24. februara pokrenuli invaziju na Ukrajinu.

Predsednica EK je rekla da će današnji razgovori omogućiti da se do kraja naredne nedelje završi procena o evropskim ambicijama Ukrajine.

Prema njenim rečima, ukrajinske vlasti su „mnogo toga uradile“ u pogledu kandidature, ali ima „još mnogo toga da se uradi“, posebno u borbi protiv korupcije.

Zelenski je kazao da je cela Evropa meta za Rusija, a da je Ukrajina samo prva faza u toj agresiji.

„Zbog toga pozitivan odgovor EU na ukrajinsku molbu za članstvo može biti pozitivan odgovor i na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost“, rekao je Zelenski.

Iako mnoge zemlje, uglavnom u istočnoj Evropi, podržavaju članstvo Ukrajine, neke zemlje izrazile su određenu rezervisanost, kao što su Holandija, Danska, Nemačka i Francuska.

Predsednica EK je tokom prethodne posete Kijevu 8. aprila rekla da Ukrajina ima evropsku budućnost.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.