(FOTO/VIDEO) Demonstracije u Varšavi: Stotine hiljada ljudi na ulici protestuje protiv vlade

Svet 01. okt 202317:06 80 komentara
REUTERS/Kacper Pempel

U Varšavi je prema raznim procenama od 800.000 do milion Poljaka izašlo na poziv opozicije i njenog lidera Donalda Tuska u Marš miliona srca, protest protiv vlasti stranke Pravo i Pravda, svakako najveće demonstracija od pada komunista 1989. godine, veće nego u junu kada je Tusk na ulice za demokratsku Poljsku u Evropskoj uniji izveo pola miliona Poljaka.

Gradske vlasti Varšave, inače u rukama opozicije, saopštile su da je na protest došlo milion ljudi, nezavisni mediji kao informativni portal Onet.pl prema prostoru i dužini kolone prebrojali su oko 800.000, dok vlasti i državni mediji prenose samo nezvaničnu procenu policije pre početka marša da se okupilo oko 100.000 demonstranata.

„Ovo je izuzetan dogadjaj ali nije stvar u Ginisovim rekordima. Ne radi se o tome da je ovo najveća manifestacija u istoriji Poljske, ovo je sigurno najveći politički skup na svetu. Evropa živi u nadi da će Poljska ponovo postati sto posto evropska, demokratska, slobodna država“, kazao je na kraju marša nekadašnji dugogodišnji poljski premijer i bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Lider opozicije poručio je vladajućoj partiji Pravo i Pravda i njenom lideru Jaroslavu Kačinjskom koji su danas na predizbornom mitingu daleko od Varšava u Katovicama da su pobegli iz Varšave da ne vide kako izgleda prava Poljska i da su ostali usamljeni sa svojom mržnjom, prezirom i nepotizmom.

„Želim da vam obećam kraj poljsko-poljskog rata dan nakon izbora. Kad se otera agresor nema zašto da se ratuje. Tih osam godina oni su radili na tome da ne bude Poljska i Poljaci već puno malih posvadjanih zajednica uvredjenih jedna na drugu. Mi smo narod, mi smo velika većina, od nas zavisi da ih 15. decembra oteramo“, rekao je Donald Tusk.

Vicepremijer i lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski kao i opozicija na Maršu miliona srca nastojao je danas u Katovicama na predizbornom skupu da mobiliše svoje i neodlučne birače, ističući kao i Tusk da se radi o istorijskim izborima, ali po njegovim rečima zato da se ne vrati sistem Tuska.

„Donald Tusk morao je da pristane da se Poljska potčini Nemačkoj a time i Rusiji. Tusk se tu dobro pokazao i ostvario je taj cilj“, rekao je Kačinjski.

Pravo i Pravda nedeljama prikazuje nove i nove izborne video klipove u kojima optužuje Tuska da je recimo hteo da preda pola Poljske Rusiji jer je jedan od scenarija odbrambene strategije računao na poslednju liniju odbrane na Visli, iako je tu strategiju inače pripremila pre ostavke vlada Kačinjskog.

Drugi spotovi plaše Poljake da je Tusk dobio od Nemačke zadatak da pretvori celu Poljsku u ostrvo Lampeduza koje su preplavile izbeglice i migranti ili da je hteo da rasproda strateška preduzeća stranim vlasnicima.

„Na izborima 15. oktobra Poljaci neće odgovarati samo na pitanje čija će biti Poljska već na važnije pitanje. Da li će biti Poljske? Da li će biti suverena država. Odgovaraćemo na pitanje da li će biti evropska provincija ili suverena država“, kazao je danas na mitingu u Katovicama poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Vladajuća stranka Pravo i Pravda pohvalila se da je njen skup u jednoj od sportskih hala u Katovicama najveći skup u zatvorenom prostoru u istoriji Poljske.

Prema poslednjim anketama raspoloženja birača Pravo i Pravda Kačinjskog može da očekuje podršku 35 odsto birača a opozicija okupljena u Tuskovu Gradjansku koaliciju 27 odsto, medjutim jedinom mogućem partneru Kačinjskog, desnim ekstremistima iz Konfederacije, pada podrška i trenutno mogu da računaju samo na devet odsto glasova.

Kaminski via REUTERS
REUTERS/Kacper Pempel REFILE - QUALITY REPEAT
REUTERS/Kacper Pempel
REUTERS/Kacper Pempel

Stranke sa kojima bi Tuskove proevropske demokratske snage mogle da udju u vladu, Treći put i Levica, imaju po 10 odsto biračke podrške.

Ako se ne zaoštri i do sada nevidjeno brutalna kampanja prepuna teških uvreda, manipulacija i laži po ocenama poljskih analitičara zemlju čeka pat kada oba bloka imaju isti broj mandata i teško da bilo ko može da sastavi vladu.