(FOTO) Zbog ekstremnih vrućina najmanje 550 hodočasnika preminulo tokom hadžiluka u Meki

Svet 19. jun 202410:00 18 komentara
Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć lekara zbog kolabiranja usled visokih temperatura, objavila je američka televizija ABC.

„Svi su umrli od vrućine“, osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom manjeg naleta mase, rekao je jedan od diplomata.

Najmanje 60 Jordanaca je takođe poginulo, rekle su diplomate, u odnosu na zvanični broj od 41 koji je ranije u utorak dala jordanska vlada, prenosi ABC.

Najmanje 550 hodočasnika iz Egipta, Jordana, Indonezije, Irana i Senegala preminulo je tokom ovogodišnjeg hadžiluka jer su temperature vazduha dostigle više od 50 stepeni Celzijusovih.

Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Među preminulima je najmanje 323 Egipćana i najmanje 60 Jordanaca, rekli su dvojica arapskih diplomata.

Tu infomaciju su potvrdile i za AFP arapske diplomate.

Prema podacima AFP-a, broj novih smrtnih slučajeva povećan je do sada u raznim zemljama na 577. Diplomate su saopštile da je u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, ukupno 550.

Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani koji imaju sredstva moraju ga završiti barem jednom.

Prema saudijskim vlastima ove godine je na hodočašću učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika, od kojih 1,6 miliona iz inostranstva, prenosi CBS news.

Jedan od diplomata u razgovarau za AFP rekao je da je broj poginulih u Egiptu „apsolutno“ povećan zbog velikog broja neregistrovanih egipatskih hodočasnika.

Ranije ovog meseca, saudijski zvaničnici su rekli da su oterali stotine hiljada neregistrovanih hodočasnika iz Meke uoči hadža.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare