Fotograf se smrzao do smrti u srcu Pariza, prolaznici ga zaobilazili devet sati

Svet 29. jan 202214:17 > 16:00134 komentara
Pariz šetači
REUTERS/Gonzalo Fuentes/Ilustracija

Francuska je šokirana smrću švajcarskog fotografa Renea Robera, koji je preminuo od hipotermije nakon što se srušio u promentnoj pariskoj ulici i bio ignorisan čak devet sati, piše britanski Gardijan.

Rene Rober (85), poznat po svojim fotografijama nekih od najpoznatijih španskih flamenko zvezda, umro je prošle nedelje nakon što se okliznuo tokom jedne od svojih noćnih šetnji užurbanim pariskim kvartom u kojem je živeo, piše Gardijan.

Njegov prijatelj, novinar Mišel Momponte napisao je na Tviteru da je Rober pao u Ulici Turbigo, između Trga Republike i Lezala, nakon što je osetio vrtoglavicu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne mogavši da ustane, ležao je nepomičan na hladnoći devet sati dok beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno. Imao je hipotermiju i nije mogao da se opdrži u životu. Tokom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao da proveri zašto ovaj čovek leži na trotoaru. Nijedan“, istakao je rezignirano Momponte.

U kasnijoj izjavi na Frans TV Info, rekao je da je Robera „ubila ravnodušnost“, dodajući: „Ako bi ova strašna smrt mogla da posluži nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovek leži na trotoaru, trebalo bi da ih proverimo – bez obzira koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak.“

Gardijan navodi i da je smrt švajcarskog fotografa pokrenula debatu u francuskoj javnosti o građanskoj odgovornosti i osnovnoj ljudskoj pristojnosti.

Britanski list podseća i da, prema podacima udruženja beskućnika, na ulicama Francuske svake godine umre 600 ljudi.

Komentari

Vaš komentar