Francuska bi ove zime mogla ponovo da aktivira jednu centralu na ugalj

Svet 26. jun 202223:00 5 komentara
REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Centrala na ugalj na istoku Francuske zatvorena 31. marta mogla bi ove zime ponovo da bude pokrenuta s obzirom na situaciju u Ukrajini i napetosti na tržištu energenata, potvrdilo je francusko Ministarstvo za energetsku tranziciju.

Ministarstvo je navelo da ostavljaju mogućnost da aktiviraju centralu Sent-Avold dodatnih nekoliko sati ako bude potrebe naredne zime, potvrđujući informaciju radija RTL.

Kako je navedeno, Francuska će u svakom slučaju ostati ispod jednog procenta struje proizvedene ugljem i da neće biti korišćen ruski ugalj.

U Francuskoj radi još samo jedna centrala na uglaj u Kordemeu na zapadu, gde se više od 67 odsto struje proizvodi iz nuklearnih izvora, a fosilna goriva su 2020. učestvovala sa 7,5 odsto, od čega 0,3 odsto ugalj i 6,9 odsto gas.

Ministarstvo je navelo da se ponovno pokretanje centrale uklapa u plan njenog zatvaranja i da ostaje nepromenjen plan predsednika Emanuela Makrona da se zatvore sve centrale na ugalj u Francuskoj.

Nemačka, Austrija, Holandija nedavno su objavile da će povećati upotrebu uglja, fosilnog goriva koje je najštetnije za klimu, da nadoknade pad isporuka ruskog gasa Evropi.

Ta odluka je zabrinula Evropsku komisiju i organizacije za zaštitu životne sredine koje su ukazale na rizik od odstupanja od klimatskih ciljeva Unije.