Francuska najavljuje ukidanje obaveze nošenja maski i drugih mera

Svet 20. jan 202223:0610 komentara
Ludovic MARIN / AFP

Francuski premijer Žan Kasteks objavio je da će se od 2. februara u zemlji postepeno ukidati restrikcije uvedene u borbi protiv kovida-19, poput nošenja maske na otvorenom uvedene u nekim zonama.

Pročitajte još:

Tog datuma, devet dana posle stupanja na snagu vakcinske propusnice kojom se omogućuje ulazak u restorane, kafee, javni saobraćaj i bavljenje javnim sportskim aktivnostima, mere će biti ukinute na mestima otvorena za javnost, rad na daljinu će biti samo „preporučen“ a diskoteke treba da budu ponovo otvorene 16. februara, rekao je on.

Vakcinska propusnica koja preuzima ulogu od zdravstvene propusnice za osobe starije od 16 godina treba da stupi na snagu u ponedeljak i da služi u slobodnim aktivnostima, restoranima, mestima gde se prodaju pića, sajmovima, seminarima, profesionalnim skupovima i regionalnom javnom saobraćaju.

Vakcinska propusnica bi trebalo da omogući ukidanje „većine donetih restrikcija“ rekao je Kasteks. Stupanje na snagu zavisi od odluke Ustavnog saveta u petak, kome su se žalili opozicioni poslanici i senatori.

Diskoteke koje su prvo zatvorene na 16 meseci i ponovo otvorene u julu zatim opet zatvorene 10. decembra jer se smatraju pogodnim za širenje zaraze, mogu ponovo da se otvore 16. februara.

Istog datuma će moći ponovo da se drže koncerti, moći će ponovo za šankom da se uzima piće u barovima, i biće ponovo moguće konzumiranje hrane i piće na stadionima, u bioskopima i u saobraćaju.

Vlada je objavila i da dodatnu dozu antikovid vakcine mogu da dobiju adolescenti od 12 do 17 godina, ali da to nije obavezno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar