Francuska policija ispalila suzavac na demonstrante na Jelisejskim poljima

Svet 12. feb 202217:265 komentara
Tanjug/AP Photo/Adrienne Surprenant

Francuska policija ispalila je suzavac na demonstrante u aveniji na Jelisejskim poljima u Parizu, neposredno nakon što je u grad ušao "Konvoj slobode", koji protestuje zbog mera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Kako javlja Rojters, vozila s demonstrantima uspela su da prođu policijske kontrolne punktove u centru Pariza, kako bi omeli saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Demonstranti, inspirisani sličnim protestima u Kanadi, mahali su francuskim zastavama i trubili sirenama, uprkos nalogu policije da ne ulaze u Pariz.

Policija je saopštila da je zaustavila oko 500 vozila koja su pokušala ući u Pariz i da je uručeno skoro 300 novčanih kazni. Takođe je navela da je uhapšeno pet demonstranata na jugu Pariza i da su kod njih pronađene praćke, čekići, noževi i gas maske. Policija je zbog protesta angažovala više od 7.000 pripadnika bezbednosnih snaga, postavila je kontrolne punktove, a poslati su oklopni transporteri i vodeni topovi.

Tanjug/AP Photo/Adrienne Surprenant

Policija je za 12. februar u Parizu odobrila dva ulična marša protivnika vakcinacije i članova „Žutih prsluka“.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, demonstranti su inspirisani potezom kamiondžija koji su u Kanadi blokirali prekogranični saobraćaj sa SAD i reaguju zbog regulativa za suzbijanje širenja kovid-19, ali i brzog rasta cena energenata.

Glavni zahtev demonstranata je ukidanje potvrde o vakcinaciji koja je neophodna za ulazak u brojna javna mjesta i više pomoći vlasti oko računa za električnu energiju.

Komentari

Vaš komentar