Francuska predlaže buster dozu za starije od 18 godina

Svet 25. nov 202111:532 komentara
Martin Bureau/AFP

Francuske zdravstvene vlasti predložile su proširenje davanja buster doze antikovid vakcine na sve osobe već od 18 godina, i to pet meseci posle kompletne vakcinacije.

Povezane vesti:

Pre samo šest dana vlada je proširila davanje treće, buster doze na osobe stare od 40 godina, šest meseci posle potpunog vakcinisanja, da bi u četvrtak dodatno proširila tu meru na sve osobe starije od 18 godina.

Objava je saopštena neposredno pre najavljenog obraćanja francuskog ministra zdravlja Olivije Verana koji će govoriti o novim merama vlade u trenutku kada je zemlja pogođena petim talasom epidemije koji se, kako je navela vlada, širi „munjevitom“ brzinom.

Vlada je odlučila da ubrza davanje bustera zbog ponovnog širenja epidemije „snažnijeg od očekivanog“.

Vlada smatra da „zabrinjavajući epidemiološki kontekst opravdava ubrzavanje kampanje vakcinacije i skraćenje razmaka izmedju prve vakcinacije i bustera“, navela je Visoka zdravstvena uprava (HAS).

Odluka se zasniva na projekcijama instituta Paster koji smatra da će biti smanjen pritisak na bolnice ako se primeni buster doza na sve starije od 18 godina i to u kraćem razmaku u odnosu na kompletnu vakcinaciju. Prema zdravstvenoj upravi smanjenje pritiska na bolnice je 39 odsto ako se buster primi šest meseci posle poslednje doze i prelazi na 50 odsto ako se dobije posle pet meseci.

Navodi se da je osnovanost ove strategije takodje vidi u podacima studija u stvarnom životu u Izraelu.

Takodje se ukazuje da je od presudnog značaja da se nastavi vakcinacija osoba koje još nisu vakcinisane, kao i da se strogo drže druge mere uvedene za suzbijanje širenja zaraze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar