Francuska verovatno ne proširuje vakcinaciju AstraZenekom na mlađe od 55 godina

Svet 10. maj 202110:53 > 10:584 komentara
AstraZeneka vakcina
REUTERS/Nacho Doce

Kampanja vakcinacije Astrazenekom u Francuskoj "verovatno" neće biti proširena na mlađe od 55 godina, rekao je ministar zdravlja Olivije Veran.

Francuske zdravstvene vlasti su sredinom marta ograničile upotrebu AstraZenekine vakcine protiv koronavirusa na starije od 55 godina zbog retkih slučajeva atipične tromboze i poremećaja koagulacije.

Povezane vesti

Upitan na televiziji da li vlada razmišlja o proširenju upotrebe vakcine na mlađe od 55 godina, Veran je odgovorio: „Verovatno ne u ovom trenutku“.

Francuski ministar je rekao i da čeka odgovor nacionalnog tela za zdravlje (HAS) o mogućnosti da se svima, bez obzira na starosnu dob, omogući vakcinacija AstraZenekom, uz potpisivanje dokumenta o odricanju od odgovornosti.

Francuski premijer Žan Kasteks pozvao je u subotu oko 13 miliona Francuza starijih od 55 godina koji nisu primili vakcinu protiv koronavirusa, da se vakcinišu „svim vakcinama, a posebno AstraZenekom“.

„Vlasti u Francuskoj, kao i drugde, jednoglasne su da nema opasnosti za starije od 55 godina. Pozivam vas da se vakcinišete svim vakcinama, posebno AstraZenekom“, rekao je Kasteks.

Od početka vakcinacije AstraZenekom, u Francuskoj je registrovano „30 slučajeva, uključujući devet smrtnih ishoda“ zbog tromboze, od više od 3.855.000 doza datih 29. aprila, podaci su francuske Agencije za lekove.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar