Francuz preživeo 16 sati zaglavljen u potonuloj jedrilici u Atlantiku

Svet 04. avg 202213:521 komentar
Pixabay/Pexels (ilustracija)

Francuski državljanin preživeo je u Atlantiku 16 sati, koristeći se vazdušnim balonom pod potopljenom jedrilicom, sve dok ga nisu oslobodili ronioci španske obalske straže, koji su operaciju spašavanja nazvali gotovo nemogućom misijom.

Jedrilica Jeanne SOLO, dužine 12 metara, poslala je signal za pomoć u 20.23 u ponedeljak, 14 nautičkih milja od ostrva Sisargas u moru severozapadne španske pokrajine Galicije, objavila je straža.

Prateći podaci pokazali su da je isplovila iz portugalske prestonice Lisabona u nedelju ujutru.

U spašavanje je isplovio brod obalske straže sa pet ronilaca, a u akciji je pomogao i helikopter, kako bi locirao potonulu jedrilicu.

Zarobljeni Francuz odgovarao je roniocu lupanjem o zid krme sa unutrašnje strane.

More je bilo preburno za operaciju spašavanja, pa je spasilački tim privezao balone o olupinu broda, kako bi sprečio dalje potonuće, jer je zarobljeni Francuz (62) morao da sačeka jutro. Tada su dvojica ronilaca zaronila ispod jedrilice kako bi mu pomogli da izađe.

Visente Kobelo, član obalske straže, rekao je da je muškarac nosio zaštitno odelo od neoprena i sam je skočio u ledenu vodu i ronio ispod jedrilice prema površini.

„Na sopstvenu inicijativu je skočio u vodu, a ronioci su mu pomogli da izroni do površine, jer mu je bilo teško da izađe u odelu“, rekao je Kobelo.

Prevezen je u bolnicu i brzo otpušten, jer je pregledom utvrđeno da nema povreda.

Komentari

Vaš komentar