Francuzi četvrti vikend protestuju zbog obaveznih sanitarnih propusnica

Svet 07. avg 202117:587 komentara
Francuska, protest, sanitarne propusnice, koronavirus
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je širom Francuske četvrtu subotu zaredom protiv uvođenja obavezne sanitarne propusnice za ulazak u restorane i barove, i za putovanje autobusom, vozom i avionom.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da očekuje isti broj demonstranata kao i prošle subote, više od 200.000.

Skupovi su organizovani u 150 gradova širom zemlje, a protesti se održavaju dok predsednik Francuske Emanuel Makron apeluje da građani prime vakcinu protiv koronavirusa.

Skoro 66 odsto francuskog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa od kojeg je u toj zemlji umrlo više od 112.000 ljudi.

Protesti su organizovani u većini gradova, među kojima u Parizu, Lilu, Tulonu, Bordou, Nantu, Kolmaru, Marseju, Tuluzu i Perpinjanu.

Sanitarna propusnica, koja podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativni test na koronavirus, obavezna je od 21. jula za ulazak u zdanja kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta ili bioskopi u kojima nema više od 50 ljudi.

Komentari

Vaš komentar