Fronteks: Za pet meseci na Z.Balkanu oko 40 hiljada ilegalnih prelazaka granice

Svet 13. jun 202217:07 0 komentara
Uprava carina

Agencija EU za graničnu i obalnu zaštitu (Fronteks) objavila je da je u periodu od januara do maja ove godine na zapadnom Balkanu, prema preliminarnim podacima, registrovano 40.675 ilegalnih prelazaka granice, što je skoro tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Tom rutom najviše su prolazili Sirijci i Avganistanci.

Fronteks nije uračunao ljude koji bežeći iz Ukrajine ulaze u EU preko graničnih prelaza.

Prema poslednjim podacima Fronteksa, više od 5,5 miliona državljana Ukrajine ušlo je u EU iz Moldavije i Ukrajine od početka ruske invazije u februaru.

Tokom prvih pet meseci ove godine, najaktivnije migrantske rute ka EU bile su zapadno-balkanska, centralna i istočna mediteranska ruta.

Centralna mediteranska ruta ostala je relativno stabilna, sa 16.828 ilegalnih prelazaka, a njome su najviše prolazili Egipćani, Bangladeštanci i Tunižani.

Broj detektovanih prelazaka istočno-mediteranskom rutom nastavio je da raste i u analiziranom periodu iznosio je 13.668, što je za 116 odsto više nego prošle godine. Porast je bio najveći na Kipru, i to za 213 odsto. Ovom rutom najviše su prolazili migranti iz Nigerije, Sirije i Demokratske Republike Kongo.

Na istočnoj granici EU, broj ilegalnih prelazaka ove godine do sada je porastao na 2.155, što je četiri puta više nego prošle godine. Na toj ruti najviše je bilo građana Ukrajine, Belorusije i Iraka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!