Gasprom će opet drastično smanjiti isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1

Svet 25. jul 202217:53 > 18:0213 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ruski gasni gigant Gasprom objavio je da će od srede drastično smanjiti, na 33 miliona kubnih metara dnevno,  isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok, navodeći kao razlog potrebu redovnog održavanja jedne turbine.

Povezane vesti

„Kapacitet proizvodnje kompresorske stanice Portovaja će preći na 33 miliona kubnih metara 27. jula u 7.00, (6.00 po srednjeevropskom vremenu)“, javio je  Gasprom na svom Telegram nalogu.

To je oko 20 odsto ukupnog kapaciteta gasovoda, a do sada su isporuke bile 40 odsto kapaciteta i već su bile smanjene.

Severni tok jedan bio je deset dana u prekidu dok je obavljan redovni godišnji remont, posle čega je proradio. Prethodno je bilo smanjenje isporuka zbog toga što nisu stizali delovi za turbinu koja je bila na popravci u Kanadi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nije zainteresovana za potpuni prekid isporuke gasa evropskim zemljama, ali da bi to moglo da se promeni ako EU nastavi sa nametanjem sankcija Moskvi.

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da bi Evropa, posle smanjenja isporuka gasa iz Rusije, trebalo da se pripremi za potpunu obustavu dotoka tog energenta, Peskov je novinarima rekao da „Rusija nije zainteresovana za to“, prenela je ruska agencija TASS.

Komentari

Vaš komentar