Gasprom obustavio gas Italiji navodeći kao problem transport kroz Austriju

Svet 01. okt 202219:42 21 komentara
Gasprom
REUTERS/Anton Vaganov

Ruski Gasprom obustavio je isporuke gasa italijanskoj kompaniji Eni, navodeći kao problem transport kroz Austriju, saopštio je italijanski energetski gigant dodajući da radi na rešenju ovog problema.

„Gasprom nam je predočio da nije u mogućnosti da potvrdi isporuku zahtevanih količina za danas, navodeći kao razlog nemogućnost transporta gasa kroz Austriju“, naveo je u saopštenu Eni, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Povezano

Zbog toga, „tokovi ruskog gasa u Eni preko ulazne tačke u Tarvisio biće obustavljeni“, dodaje italijanska kompanija.

Većina ruskog gasa koji se isporučuje u Italiju prolazi preko Ukrajine a potom Transaustrijskim gasovodom (TAG) do Tarvisia u severnoj Italiji na granici sa Austrijom.

Evropske zemlje i Rusija se spore oko isporuke prirodnog gasa nakon početka njene invazije na Ukrajinu u februaru.

Evropska unija ističe da Moskva koristi gas kao ekonomsko oružje, što ona negira, okrivljujući uticaj zapadnih sankcija za bilo kakve prekide u snabdevanju.

Gasprom je u saopštenju za Telegram naveo da je problem sa isporukama gasa Italiji nastao zbog regulatornih promena u Austriji.

Ruski državni energetski gigant naveo je da je tranzit gasa kroz Austriju obustavljen nakon što je mrežni operater u zemlji odbio da potvrdi nominacije za transport.

Austrijski operater gasne mreže nije odmah bio dostupan za komentar u subotu.

Portparol Enija je, medjutim, rekao da Austrija nastavlja da dobija gas na granici sa Slovačkom.

Pre rata u Ukrajini, Italija je uvozila 95 odsto gasa – od čega oko 45 procenata iz Rusije.

Odlazeći italijanski premijer Mario Dragi potpisao je nove sporazume sa drugim proizvođačima gasa kako bi smanjio zavisnost od Rusije, tako da od juna iznosi 10 odsto, dok raste uvoz iz Alžira i nordijskih zemalja, a ubrzan je i prelazak na obnovljive izvore energije.

Gasprom je smanjio i isporuke prirodnog gasa Moldaviji za oko 30 odsto, rekao je direktor gasne kompanije Moldovagaz Vadim Čeban.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare