Gejts obećao sedam milijardi dolara humanitarne pomoći za Afriku

Svet 17. nov 202218:56 6 komentara
REUTERS/Lucas Jackson

Fondacija Bila i Melinde Gejts objavila je da će Africi donirati sedam milijardi dolara tokom iduće četiri godine, a Bil Gejts je upozorio da kriza u Ukrajini smanjuje količinu pomoći za kontinent.

Donacija fondacije, koja je za 40 posto veća od iznosa utrošenog tokom prethodne četiri godine, usmerena je na projekte borbe protiv gladi, bolesti, siromaštva i rodne neravnopravnosti.

Najveći deo novca odnosi se na Nigeriju, najmnogoljudniju afričku zemlju.

Humanitarne grupe u Africi suočavaju se s preusmeravanjem finansiranja prema Ukrajini, u kojoj je ruska invazija izazvala rast cena dobara u svetu, što takođe ugrožava humanitarne aktivnosti.

„Evropski budžeti duboko su pogođeni ukrajinskim ratom i stoga se sada trend za (humanitarnu) pomoć neće povećati“, rekao je milijarder i suosnivač Majkrosofta novinarima na Univerzitetu Najrobi tokom posete Keniji, dodavši da će sva trenutna pomoć potrošiti za nekoliko godina.

Kenija i najveći deo istočne Afrike suočavaju se s najgorom sušom u poslednjih 40 godina.

Suša, praćena sukobima i pandemijom kovida-19, dovela je više od 10 miliona ljudi u toj regiji „na sam rub prehrambene krize“, rekla je ove nedelje hrišćanska humanitarna grupa World Vision iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ujedinjene nacije objavile su da se ove godine u nekim delovima Somalije očekuju nestašice hrane.

Gejts je u sredu nakon sastanka s kenijskim predsednikom Vilijamom Rutom rekao da će fondacija osnovati pokrajinsku kancelariju u Najrobiju.

Komentari (6)

Vidi sve komentare