General Al-Raisi iz UAE izabran za predsednika Interpola

Svet 25. nov 202110:122 komentara
Izvor: AFP/Roslan Rahman

General iz UAE Ahmed Naser Al-Raisi izabran je u Istanbulu za predsednika Interpola, međunarodne organizacije za policijsku saradnju.

„Ahmed Nasser Al-Raisi … izabran je na mesto predsednika“, objavljeno je na Tviter nalogu Interpola.

Protiv Al-Raisija je, zbog „torture“, podignuto više tužbi u Francuskoj i Turskoj, a grupe za odbranu ljudskih prava su pred izbor rukovodstva Interpola izrazile zabrinutost zbog mogućeg njegovog imenovanja.

Povezane vesti

Mesto predsednika organizacije je uglavnom počasno, a glavni šef je generalni sekretar, međutim, grupe za odbranu ljudskih prava i evropski poslanici bili su protiv izbora Al Raisija na to mesto smatrajući da bi to naškodilo misiji Interpola.

Predsednik Interpola koji se bira na četiri godine ne obavlja tu funkciju u punom radnom vremenu i radi na dobrovoljnoj osnovi i zadržava poziciju u svojoj zemlji.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok koji je imenovan za drugi petogodišnji mandat 2019. rešava tekuća upravljačka pitanja organizacije.

„Duboko smo uvereni da bi izbor generala Al Raisija naškodio misiji i ugledu Interpola i teško pogodio kapacitet organizacije da efikasno obavlja svoju misiju“, napisali su sredinom novembra predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tri evropska poslanika i predsednica podkomisije za ljudska prava Evropskog parlamenta.

U oktobru 2020. je 19 nevladinih organizacija među kojima i Hjuman rajts voč (HRW) izrazilo zabrinutost zbog mogućeg izbora generala iz Emirata navodeći da je on član bezbednosnog aparata koji sistematski ima za „metu“ mirnu opoziciju.

Uporedo s tim više tužbi zbog „torture“ podneto je protiv Al Raisija poslednjih meseci u Francuskoj gde je sedište Interpola i u Turskoj zemlji domaću Generalne skupštine organizacije koja se održava u Istanbulu od utorka.

U novijem izveštaju grupe MENA opisuju se rutinska kršenja ljudskih prava u bezbednosnom sistemu UAE, gde su advokati, novinari i aktivisti prisilno nestali, mučeni, arbitrarno pritvarani i zastrašivani zato što mirno traže osnovne slobode i prava.

Komentari

Vaš komentar