Gerasimov: Ruska vojna reforma odgovor je na širenje NATO-a i Ukrajinu

Svet 24. jan 202307:3210 komentara
Ukrajina
Izvor: Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i "kolektivnom Zapadu" na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti.

Povezane vesti

„Danas te pretnje uključuju želju Severnoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korišćenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje“, rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. januara.

Finska i Švedska prošle su godine podnele zahtev za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Po novom vojnom planu Moskve, jedan korpus biće poslat u Kareliju, republiku na severozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali pre nego što su 2010. spojeni i postali deo Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će poslati još tri motorizovane divizije, koje će biti deo kombinovanih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporožje.

„Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje“, rekao je Gerasimov i dodao da moderna Rusija nikad nije svedočila takvom „intenzitetu vojnih neprijateljstava“, što je prisiljava da sprovodi ofenzivne operacije kako bi stabilisala situaciju.

„Naša zemlja i njene oružane snage danas deluju protiv celog kolektiva Zapada“, rekao je.

Za 11 meseci otkako je napala Ukrajinu, Rusija je menjala svoju retoriku o ratu od operacije do „denacifikacije“ i „demilitarizacije“ susedne zemlje pa sve do prikazivanja rata kao obrane od agresivnog Zapada.

Kijev i zapadni saveznici kažu da je reč o neizazvanom činu agresije, a Zapad šalje sve više teškog naoružanja u Ukrajinu kako bi joj pomogao da se odupre ruskim snagama.

Gerasimov i ministarstvo obrane bili su suočeni sa snažnim kritikama zbog nekoliko neuspeha na bojištu i neuspeha Moskve da osigura pobedu u ratu za koji je Kremlj očekivao da će kratko trajati.

Priznao je i probleme s mobilizacijom prošle jeseni. „Sistem mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima“, rekao je Gerasimov i dodao da je „morao sve popravljati u hodu“.

Komentari

Vaš komentar