Glavni tužilac MKS odbacio optužbe da izjednačava Izrael sa Hamasom

Svet 26. maj 202412:57 2 komentara
N1

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan odbacio je optužbe da izjednačava postupke Izraela i Hamasa zbog zahteva da se izdaju nalozi za hapšenje lidera Izraela i te palestinske islamističke organizacije, označivši ih kao glupost.

„Ne kažem da je Izrael sa svojom demokratijom i vrhovnim sudom srodan Hamasu, naravno da ne. Ne može biti jasnije da Izrael ima svako pravo da brani svoje stanovništvo i oslobodi taoce. Ali niko nema dozvolu da počini ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Sredstva nas definišu“, izjavio je Kan za Sandej Tajms, u prvom intervjuu otkako je saopštio da će zahtevati naloge za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane, kao i tri lidera Hamasa.

Tužilac MKS je rekao da je dao primer Velike Britanije i Irske republikanske armije (IRA) kada ga je jedan izraelski zvaničnik upitao kako je trebalo da se lociraju taoci.

Pročitajte još:

„Bilo je pokušaja da se ubije Margaret Tačer, Eri Niv, britanski poslanik je dignut u vazduh, lord Mauntbaten je dignut u vazduh, bilo je pucanja u kolena, ali Britanci nisu odlučili da kažu ’Pa u Ulici Folz (srce katoličkog Belfasta) nesumnjivo može biti članova IRA i simpatizera republikanaca i zato hajde da bacimo bombu od 900 kilograma na tu ulicu. Ne možete to uraditi“, rekao je Kan.

Britanski list je objavio da Kan nosi plavu traku oko zgloba na kojoj piše „dovedite ih kući“ što je poziv na povratak talaca, uz ličnu oznaku posvećenu najmlađem taocu Kfiru Bibasu.

„To bi slomilo svakom srce. Kfir je imao samo devet meseci. Ali nema monopola na patnju. Tamo palestinske bebe umiru i ne možemo imati duple standarde“, rekao je Kan, ocenivši da je odgovornost sveta, ako nalozi za hapšenje budu izdati, da ih i ispuni.

„Ako se države ne uključe to ima velike posledice. MKS je njihovo dete, ja sam samo dadilja ili iznajmljena pomoć. Oni imaju odgovornost da brinu to tom detetu, ili da budu odgovorni što su ga napustili“, zaključio je glavni tužilac MKS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare