Glavni urednik Bilda vraćen na dužnost posle istrage o pritužbama više žena

Svet 25. mar 202116:20 1 komentar
REUTERS/Stefanie Loos/File Photo

Glavni urednik nemačkog dnevnika Bild, Julijan Rajhelt koji se povukao posle više pritužbi žena na njega, vraćen je na dužnost, a funkciju glavnog urednika će obavljati zajedno sa jednom novinarkom, javila je grupa Aksel Špringer.

Julijan Rajhelt povukao se sa dužnosti 13. marta kada je protiv njega otvorena interna istraga o mogućim kršenjima vrednosti i propisa lista. Istragu je vodila jedna advokatska kancelarija.

Četrdesetogodišnji novinar je bio osumnjičen da je unapredjivao žene sa kojima je imao veze, a kasnije ih odbacivao, odnosno otpuštao.

Zaposlene u listu više meseci na to upozoravaju upravu koja je odlagala da proveri naloge protiv moćnog glavnog urednika tog tabloida, navodi Frans pres.

„Julijan Rajhelt je priznao da je mešao profesionalne i privatne odnose ali je pod zakletvom negirao bilo kakvo uznemiravnje“, navela je medijska grupa Aksel Špringer.

Upravni odbor lista je zaključio da nije opravdano da se smeni Rajhelt sa mesta glavnog urednika zbog grešaka u kancelariji i upravljanju osobljem koje nije krivične prirode, navela je ta medijska grupa.

On će prema tome ponovo preuzeti dužnost ali će to mesto voditi zajedno sa 52-ogodišnjom novinarkom Aleksandrom Vircbah (Alexandra Wurzbach), koja je do sada bila urednica nedeljnog izdanja Bilda.

„Aleksandra Vircbah i Julijan Rajhelt će zajedno biti odgovorni za sadržaj svih proizvoda grupe Bild“, navela je grupa.

Taj slučaj spada medju slučajeve u okviru pokreta „I ja“ u Nemačkoj.

Još jedan nedavni slučaj odnosi se na umetničkog direktora čuvenog berlinskog javnog teatra Folksbine (Voksbuhne), koga je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje. Klaus Der, protiv koga se vodi istraga u Berlinu, napustio je funkciju 15. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare