Gola istrčala na crveni tepih u Kanu i protestovala protiv silovanja u Ukrajini

Svet 21. maj 202210:4659 komentara
kan silovanje ukrajina protest
REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Žena u toplesu istrčala je na crveni tepih na Filmskom festivalu u Kanu kako bi porukom ispisanom na telu protestovala protiv silovanja za koje optužuje ruske vojnike u invaziji na Ukrajinu, preneo je BBC.

Demonstrantkinja je na crvenom tepihu strgnla odeću i pokazala poruku „Prestanite da nas silujete“ ispisanu na telu uz boje ukrajinske zastave.

Njena bedra bila su išarana crvenom bojom simbolizujući krv.

kan silovanje ukrajina protest
Tanjug/Joel C Ryan/Invision/AP

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju slučajeve silovanja koje čine ruski vojnici tokom okupacije pojedinih delova zemlje.

U utorak uveče, svečano otvaranje 75. Kanskog filmskog festivala obeležila je video poruka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su da odbiju akreditacije svim ruskim filmadžijama, ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom.

S druge strane protivnik rata u Ukrajini, ruski reditelj Kiril Serebrenjikov, poznat po odvažnim filmovima i podršci LGBT+ osobama, zvanično je otvorio festival filmom „Žena Čajkovskog“ koji se takmiči za Zlatnu palmu i pred publikom poručio „Ne ratu!“

Komentari

Vaš komentar