Gornji dom ruskog parlamenta odobrio 15 godina zatvora za širenje „lažnih vesti“

Svet 04. mar 202216:066 komentara
Izvor: Russian State Duma/Handout via REUTERS

Nakon što je to učinila Duma, i Gornji dom ruskog parlamenta izglasao je nacrt zakona kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina osobama koje namerno šire "lažne" informacije o ruskim oružanim snagama, javila je novinska agencija TASS.

Ranije u petak donji dom ruskog parlamenta (Duma) izglasao je taj nacrt zakona te će on stupiti na snagu u trenutku kad ga predsednik Vladimir Putin potpiše, što se očekuje da će učiniti.

Moskva kaže da uzvraća napad na ono što ona naziva „informacioni rat“ koji Zapad vodi protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski zvaničnici u više navrata su govorili da ruski neprijatelji poput Sjedinjenih Država i njihovih saveznika šire lažne informacije u pokušaju da poseju neslogu i podele ruski narod.

Kremlj je danas pozvao Ruse da budu jedinstveni i okupe se oko svog predsednika Putina te da razvoj događaja u Ukrajini sada zavisi od reakcije Kijeva na razgovore dve strane.

Rusija je invaziju na Ukrajinu počela prošlog četvrtka opisavši je kao „posebnu vojnu operaciju“.

Agencija Rojters ocenjuje da će po danas prihvaćenom novom zakonu, ruska država imati mnogo jača ovlašćenja u suzbijanju izjava za koje vlasti smatraju da diskredituju oružane snage.

Komentari

Vaš komentar