Gosti N1: Evropa pred najvećom krizom, da nema NATO – Rusi bi ga izmislili

Svet 26. jan 202210:46 > 10:53 10 komentara
N1

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić rekao je gostujući na N1 da nije izgledna direktna konfrontacija NATO i Rusije u Ukrajini i da se Evropa nalazi pred najvećom krizom posle Drugog svetskog rata. "Ukoliko dođe do sukoba, a izgledan je, različite su situacione analize. Držanje trupa može biti mnogo skuplje od svih posledica koje bi Moskva mogla da ima", rekao je Lunić. Predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović smatra da su mnogi faktori u igri, ali da je faktor iznenađenja izgubljen kod Rusa. "Sada se kuva, Putin želi da vrati svoju zemlju u granice Sovjetskog Saveza. Gleda ne samo Ukrajinu već i Jermeniju, Kazahstan, kroz Ukrajinu prolazi gasovod, a u međuvremenu su Rusi izgradili Severni tok sa Nemcima, tu ima raznih faktora zašto se ovo dešava. Sklon sam da poverujem da je deo geostrateške igre, svaki rat se vrti oko novca", rekao je Živulović.

Lunić kaže da neki podaci govore da će do intervencije doći 20. februara i da Rusija ima supremaciju moći nad Ukrajinom.

„Pitanje je koji su trajni politički dobici, bez obzira na sve sankcije, da li će obezbediti samo koridor prema Krimu ili će izaći na Dnjepar, ili će oživeti projekat ‘Nova Rusija’ koji obuhvata prostor ruskog govornog područja. Realno je očekivati da Rusija instalira u Ukrajini satelitsku vladu, koji bi vladala tim delom Ukrajine. Mnogo toga je ekonomija, ali kapital brzo reaguje na krizu. Rublja je pala, prodaju se državne obveznice, zabranjeno je građanima da kupuju stranu valutu. Najveći gubitnici će biti ruski narod, oni žele da budu deo Evrope i Evropske inije, a ne deo geopolitičke igre. Putinu je najmanja popularnost ikada, pre Krima je bila tendencija pada popularnosti, on se i sada nada tome, procenjuje se da je njegova polularnost 32 odsto. Moskva je izabrala najbolji trenutak eskalacije krize, SAD i Vašington Evropu percipiraju kao sekundarni bezbednosni interes“, rekao je Lunić.

Povezane vesti:

Živulović kaže da izgleda da je Nemačka došla u situaciju da ne razmišlja samostalno o energetskom sektoru i da će morati da traži saglasnost Evrope.

„Rusi žele da oslabe Evropu, da ih posvađaju međusobno, Evropa jedino zajedno uz pomoć Amerikanaca može da se suprotstavi Rusima, kojima je važno da zadrže kupca – EU, Nemačka. Rusi mogu taj gas da prodaju Kinezima, ali oni plaćaju juanima. Ruska politika je kreirana tako da mora da ima spoljnjeg neprijatelja, da nema NATO Rusi bi izmisliti drugi NATO. Kad je unutrašnja kriza onda je potrebno isfabrikovati spoljnjeg neprijatelja, a to se vidi i kod nas – kad god je gužva ili je problem na Kosovu ili u Bosnu ili u Hrvatskoj. Putin pregovara sa Amerikancima, sa NATO, onda Evropska unija dolazi na treće mesto. Mislim da će napraviti dogovor sa Amerikancima, oni će da im traže da Rusi prekinu da snabdevaju tehnologijom Kineze, kad se završi ta trgovina onda će Evropa i ostali biti obavešteni. Mislim da neće biti invazije, Amerinakci imaju neke zahteve, Rusi traže da im se dozvoli Severni tok da prave novac, Kinezi koriste gužvu i povredili su prostor Tajvana“, ocenjuje Vladan Živulović.

Lunić kaže da ukoliko dođe do eskalacije sukoba, Srbija neće moći da zadrži tako lako balansiranu politiku kojom se ponosimo.

„Virtuelnu vojnu neutralnost smo prebacili na spoljno-politički kolosek – ukoliko smo definisali da su nam evropske integracije prioritet zemlje onda ne možemo voditi balansiranu politiku sa Istokom i Zapadom. Moramo eksplicitno da se ogradimo prema vrednostima kojima težimo, treba da radimo na budućnosti ove zemlje. Naši interesi su eksplicitni – mi smo okrenuti ka Evropskoj uniji“, kazao je Lunić.

Živulović je rekao da smo mi toliko mali i nevažni, da jedino možemo biti predmet trgovine.

„Moguće da ćemo biti deo trgovine Rusa i Amerinakaca, mi nismo neki faktor, Bože sačuvaj, kome mi nešto značimo? Rusima su Bugari važni, mi smo idealni za lepo žarište, da talasaju Evropu, da nas ‘gurnu’. Mi smo moneta za potkusurivanje, videćemo za koga ćemo se ‘udati'“, zaključio je Vladan Živulović.

Lunić je podsetio na stihove „Ruskoj diplomatiji“ Jovana Jovanovića Zmaja posle Berlinskog kongresa.
„‘Hvala ti, hvala, srpska nemajko’. Oni se rukovode svojim interesima, voleo bih da pobedi ruski narod i da se integriše u Evropu na bolji način nego čizmom, Rusija ima takve talente da projektuje svoj uticaj, kao preko crtanog filma „Maša i medved“, rekao je Lunić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare